Blog

Zenei próbaterem mint egy hangszer – Bregenz, Ausztria

2022.10.18.

Az IN-EX berkein belül megalakult a Competition Team azzal a céllal, hogy ennek a csapatnak a keretén belül különböző nemzetközi építész-tervezői pályázatokon vegyenek részt a vállalkozó szellemű kollégák.  

Az első közös munka egy ausztriai pályázat volt, Bregenz városába tervezték meg az új Musikprobenzentrum épületét, a csatlakozó egykori lovarda műemléképületének felújításával.

A korszerű akusztikus zenei próbaterem, amely helyet ad a Vorarlbergi katonai zenekar, a rendőrségi zenekar, a regionális szimfonikus zenekar ill. a bregenzi zeneiskola és más civil szervezetek használatára.

A tört formájú zenei próbaterem határozza meg az épület formáját. Ahogy egy hangszer zengő teste felerősíti a hangot, egyben egyedi karakteres hangzást ad a zenei műnek, úgy kel életre a zenemű a próbateremben. A helyiségre elkészített akusztikai modell számítása szerint, a hangszerek hangja egyenletesen hallható az egész teremben, így a zenekar minden zeneművésze megfelelően fogja hallani a többi hangszer hangját. Ez kiváló hangminőséget eredményez a próbákhoz és esetleges kiskoncertekhez.

A meglévő Rossstall műemlék épülethez kapcsolódva, annak felújításával tartjuk közel a múltat, a felújított impozáns fa tetőszerkezettel, a meglévő kő anyagú ló itatók felújításával és bemutatásával, továbbá a különleges fém rács takarmánytálcák megtartásával, mely kották tárolására biztosít helyet.
A meglévő épület fenntartható felújítása és az új épület fenntartható építése végett az egészségre nem ártalmas, hosszú évek óta kipróbált és bevált építőanyagokat tervezünk használni.. Az új épület szerkezete ragasztott fa szerkezetből készül regionális fa anyag felhasználásával, a függönyfalai újrahasznosított acélból készülnek. A meleg hangulatú fő terek falait és a mennyezeteit akusztikus fa lemezzel burkoltuk. Az épület előtti fásítás és hátsókert dús növényzete mikroklímát biztosít a területnek.
“És összejönnek az emberek, hol katonák, hol rendőrök, hol iskolások, hol mindannyian. És zenélnek, hangszereik hangja átjárja a tér minden részét, derűvel játszanak.”

A pályázatírók egy előre megépített gipszmodellt küldtek be a teljes területről, amelyen meghatározták a tervezett épület pontos helyét. Ebbe a makettbe kellett a 3D-nyomtatással készült tervet elhelyezni és a teljes modellt visszaküldeni.  

A pályázati munka érdekessége az, hogy teljes mértékben Revittel készült, az alkotók semmilyen más grafikai programot nem vontak be a folyamatba.  

Építész tervezők:

Jassó Sándor

Krámer Péter

Csillik Barbara

Hevér Dominika

Istók Anna

Yuliia Shyrobokykh

Diana Arenas

Szász Gábor

Nagy Ádám

Bársony Adrienn

Kis Borbála

Kovács András

akusztikus tervező:

Alabárdos Zsuzsanna

3D nyomtatás:

Ozsváth István

német fordítás:

Szivek Enikő

Legutóbbi bejegyzések

2022.12.05.

Fogyatékossággal élők világnapja – Kriszti története

Kriszti már több mint 2 éve csatlakozott a STUDIO IN-EX csapatához, jelenleg szervezet- és folyamatfejlesztési asszisztensként dolgozik. Helyzete különleges: Kriszti fogyatékossággal él: mozgássérült.

2022.12.02.

Fogyatékossággal élők integrálása – Robi története

Fogyatékossággal Élők Világnapja alkalmából Robi történetével szeretnénk a figyelmet felhívni arra, hogy mennyire fontos, hogy a megváltozott munkaképességű személyek számára olyan munkát találni, amely mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló megelégedéségére szolgál.

2022.11.10.

Az iskolapadtól a vezető építészek koordinálásáig

A STUDIO IN-EX a fejlődésünk kulcsa: Ha bármelyik kollégánk nyitott és keresi a lehetőséget a fejlődésre, akkor biztosítjuk számára: ezt bizonyítja Csenge története.

2022.11.08.

IN-EX házon belüli szakágak – projektmenedzsment

A STUDIO IN-EX egyik nagy erőssége, hogy a tervezési projektjeinkben nem csak kiemelkedően magas szakmai színvonalat képviselő mérnökeink vesznek részt, hanem egy külön csapat foglalkozik a projektek háttértámogatásával.

2022.11.04.

A HR-től a folyamatfejlesztésig, a kezdetektől a karrierváltásig

A folyamatfejlesztés mára az IN-EX mindennapjainak szerves részévé vált. Mind több munkatársunk ismerkedik meg a fejlesztői gondolkodásmóddal, éli át annak kihívásait, és sokan egészen új oldalukról is bemutatkozhattak. 

2022.10.18.

Zenei próbaterem mint egy hangszer – Bregenz, Ausztria

Az IN-EX berkein belül a Competition Team részt vett egy ausztriai pályázaton: Bregenz városába tervezték meg az új Musikprobenzentrum épületét, a csatlakozó egykori lovarda műemléképületének felújításával.