Blog

Sprinkler tervezés BIM környezetben

2022.09.07.

A sprinkler rendszer behálózza szinte a teljes épületet. Szigorú szabályok vonatkoznak a szórófejek elhelyezésére, szórásképi akadályok elkerülésére, vagy azok más módon történő kezelésére. A sprinkler rendszerek BIM-ben való tervezése az elmúlt néhány évben fokozatosan jelent meg a megrendelői igények között.

A korábbi években ezen rendszerek 3D-ben történő tervezése szinte kizárólag a gépházra, vagy alközpontra korlátozódott és leginkább saját érdekükben készítették el a kivitelezők ezeket a rajzokat. Mára azonban egy-egy nagyobb beruházásnál elvárás a teljes rendszer 3D BIM tervezése, hiszen az egyre fokozódó épületgépészeti és villamos igényekkel nem egyenes arányban növekszik az épületben azok elhelyezésére szolgáló szabad tér. Ennek eredményeképpen a sprinkler rendszerek tervezése is nagyobb odafigyelést és alkalmazkodást igényel nem csak az ütközésmentesség, hanem a szabvány-követelmények maradéktalan teljesülése érdekében is.

Számunkra a closed BIM-ben való munka, valamint az, hogy a beépített oltórendszer tervező, az épületgépész és elektromos szakágak mindössze néhány asztalnyi távolságra dolgoznak egymástól irodánkon belül, nagyban megkönnyítik e törekvésünk realizálását. Szakmai tapasztalatunk a sprinkler rendszerek BIM-ben történő tervezésében – melyet 2016. óta végzünk – kimagasló szintű Magyarországon. Terveinket kizárólag Revitben készítjük, ez alól a kapcsolási rajzok sem kivételek. Modellezési sajátosságunk, hogy az egyes rendszereket külön-külön színjelöléssel látjuk el, melyek következetesen megjelennek a Revit modellben, a kivitelesésre exportált modellben, a zónarajzon, a kapcsolási rajzon, a gépház és alközpont tervlapokon is, így bármely csőszakaszról az épület bármely pontján egyértelműen megállapítható mely rendszerhez tartozik. Az általunk készített tervek ezáltal könnyebben értelmezhetők a kivitelezők, a tervellenőrök, a műszaki ellenőrök, valamint a Katasztrófavédelem szakemberei számára egyaránt.

Kiviteli terveink hidraulikai méretezését szintén Revit alá beépülő szoftver segítségével végezzük. Nincs szükségünk arra, hogy egy külső szoftverkörnyezetben újra felépítsünk egy a tervezetthez hasonló rendszert kizárólag a hidraulikai méretezéshez, mert a megtervezett rendszer Revit modelljét méretezzük, így sokkal pontosabb eredményt kapunk, hiszen a “legutolsó” könyök is szerepet játszik a nyomásveszteség számításban.

Ezen felül saját fejlesztő csapatunk által készített Revit kiegészítő segítségével egy gombnyomással ki tudjuk íratni a sprinklerenkénti védőfelületek méretét, amelyek szintén erősen befolyásolhatják a kedvező- és kedvezőtlen védőfelületekhez tartozó szórófejeken a szükséges minimális nyomás alapján kalkulált víztérfogatáramot. Ha esetleg változtatunk a rendszer hidraulikai méretezés szempontjából releváns részén, szinte azonnal ellenőrizni tudjuk, hogy az továbbra is megfelel a hidraulikai követelményeknek, amely nagy előny számunkra az ütközésmentesítés után is.

A gyors változtatás és ellenőrzés által könnyedén optimalizálhatjuk rendszereinket. Mindezek együtt biztosítják, hogy tervezésünk eredménye a megrendelői elvárásokat és a vonatkozó követelményeket egyidejűleg teljesíti.

Legutóbbi bejegyzések

2022.09.27.

IN-EX: házon belül a legfontosabb szakágak – Hő- és füstterjedés szimuláció

Manapság az eddigieknél lényegesen nagyobb szerepet kap a költséghatékony energiaellátás biztosításának kérdése, különösen a termelést végző, ipari épületek tekintetében.

2022.09.07.

Sprinkler tervezés BIM környezetben

A sprinkler rendszer behálózza szinte a teljes épületet. Szigorú szabályok vonatkoznak a szórófejek elhelyezésére, szórásképi akadályok elkerülésére, vagy azok más módon történő kezelésére. A sprinkler rendszerek BIM-ben való tervezése az elmúlt néhány évben fokozatosan jelent meg a megrendelői igények között.

2022.08.25.

Így toborzunk mi

Minden tervezési szakághoz folyamatosan keresünk új munkatársakat. Bányász Andrea HR generalista mutatja be a STUDIO IN-EX toborzási stratégiáját.

2022.08.03.

STUDIO IN-EX – A fenntartható fejlődést alapértékként szem előtt tartó, újító szemléletű vállalkozás

A DreamJobs oldalán megjelent egy interjú kollégánkkal, Dobszai Dániellel, aki a munkájáról és a hétköznapokról mesél.

2022.07.20.

Lean menedzsmentet az építészetben?

Az IN-EX a hazai tervezőirodák között elsőként megy keresztül a lean transzformáció vonalán. De mi is az a lean?

2022.04.29.

A legmodernebb hardverek a BIM szolgálatában

Valószínűleg eddig kevesen tették fel a kérdést: Mi a közös az animációs filmekben, a csúcskategóriás autókban és a legmodernebb építészeti látványtervekben? Pedig a válasz egyszerűbb, mint gondolnánk...