Blog

Sprinkler tervezés BIM környezetben

2022.09.07.

A sprinkler rendszer behálózza szinte a teljes épületet. Szigorú szabályok vonatkoznak a szórófejek elhelyezésére, szórásképi akadályok elkerülésére, vagy azok más módon történő kezelésére. A sprinkler rendszerek BIM-ben való tervezése az elmúlt néhány évben fokozatosan jelent meg a megrendelői igények között.

A korábbi években ezen rendszerek 3D-ben történő tervezése szinte kizárólag a gépházra, vagy alközpontra korlátozódott és leginkább saját érdekükben készítették el a kivitelezők ezeket a rajzokat. Mára azonban egy-egy nagyobb beruházásnál elvárás a teljes rendszer 3D BIM tervezése, hiszen az egyre fokozódó épületgépészeti és villamos igényekkel nem egyenes arányban növekszik az épületben azok elhelyezésére szolgáló szabad tér. Ennek eredményeképpen a sprinkler rendszerek tervezése is nagyobb odafigyelést és alkalmazkodást igényel nem csak az ütközésmentesség, hanem a szabvány-követelmények maradéktalan teljesülése érdekében is.

Számunkra a closed BIM-ben való munka, valamint az, hogy a beépített oltórendszer tervező, az épületgépész és elektromos szakágak mindössze néhány asztalnyi távolságra dolgoznak egymástól irodánkon belül, nagyban megkönnyítik e törekvésünk realizálását. Szakmai tapasztalatunk a sprinkler rendszerek BIM-ben történő tervezésében – melyet 2016. óta végzünk – kimagasló szintű Magyarországon. Terveinket kizárólag Revitben készítjük, ez alól a kapcsolási rajzok sem kivételek. Modellezési sajátosságunk, hogy az egyes rendszereket külön-külön színjelöléssel látjuk el, melyek következetesen megjelennek a Revit modellben, a kivitelezésre exportált modellben, a zónarajzon, a kapcsolási rajzon, a gépház és alközpont tervlapokon is, így bármely csőszakaszról az épület bármely pontján egyértelműen megállapítható mely rendszerhez tartozik. Az általunk készített tervek ezáltal könnyebben értelmezhetők a kivitelezők, a tervellenőrök, a műszaki ellenőrök, valamint a Katasztrófavédelem szakemberei számára egyaránt.

Kiviteli terveink hidraulikai méretezését szintén Revit alá beépülő szoftver segítségével végezzük. Nincs szükségünk arra, hogy egy külső szoftverkörnyezetben újra felépítsünk egy a tervezetthez hasonló rendszert kizárólag a hidraulikai méretezéshez, mert a megtervezett rendszer Revit modelljét méretezzük, így sokkal pontosabb eredményt kapunk, hiszen a “legutolsó” könyök is szerepet játszik a nyomásveszteség számításban.

Ezen felül saját fejlesztő csapatunk által készített Revit kiegészítő segítségével egy gombnyomással ki tudjuk íratni a sprinklerenkénti védőfelületek méretét, amelyek szintén erősen befolyásolhatják a kedvező- és kedvezőtlen védőfelületekhez tartozó szórófejeken a szükséges minimális nyomás alapján kalkulált víztérfogatáramot. Ha esetleg változtatunk a rendszer hidraulikai méretezés szempontjából releváns részén, szinte azonnal ellenőrizni tudjuk, hogy az továbbra is megfelel a hidraulikai követelményeknek, amely nagy előny számunkra az ütközésmentesítés után is.

A gyors változtatás és ellenőrzés által könnyedén optimalizálhatjuk rendszereinket. Mindezek együtt biztosítják, hogy tervezésünk eredménye a megrendelői elvárásokat és a vonatkozó követelményeket egyidejűleg teljesíti.

Legutóbbi bejegyzések

2023.01.17.

A Mesterséges intelligencia segíti a munkánkat

Az AI-nak rengeteg felhasználása létezik, a chatbot az egyik legegyszerűbben használható módja, ugyanakkor egy fontos lépés, hiszen nagy tömegek számára elérhetővé teszi az AI-t. Kipróbáltuk a ChatGPT-t, két érdekes tesztet végeztünk: Revit teszt kérdést tettünk fel és jelszókezelő kiválasztását bíztuk rá.

2023.01.11.

Az adatközpont

Ahhoz, hogy bármikor dolgozhassunk otthonról a hálózat számtalan elemének állandó üzeme szükséges. Ebben segítenek az adatközpontok. Ezen létesítmények megléte képessé teszi, többek között a szoftveres szolgáltatásokat kínáló cégeket (Amazon, Facebook, Google stb.), rengeteg adat tárolására, feldolgozására és továbbítására a nap bármely pontján, bárhová, szinte azonnal.

2022.12.20.

Helyiségautomatizálás fontossága irodai környezetben

Az irodaterek ergonómikus kialakítása bizonyítottan pozitív hatással van a munkavégzésre, hatékonyságra, sőt, az egészségre is. Ezen kívül a helyiségautomatizálás szintjétől is függ, hogy valaki jól érzi-e magát egy adott helyiségben.

2022.12.19.

Revizto – felhőalapú, vizuális együttműködési szoftver

A Revizto egy felhőalapú vizuális együttműködési szoftver projektcsapatoknak, nem csak mérnökök számára. A tervezési fázistól egészen a kivitelezés végéig segítséget nyújt a projektcsapat számára.

2022.12.05.

Fogyatékossággal élők világnapja – Kriszti története

Kriszti már több mint 2 éve csatlakozott a STUDIO IN-EX csapatához, jelenleg szervezet- és folyamatfejlesztési asszisztensként dolgozik. Helyzete különleges: Kriszti fogyatékossággal él: mozgássérült.

2022.12.02.

Fogyatékossággal élők integrálása – Robi története

Fogyatékossággal Élők Világnapja alkalmából Robi történetével szeretnénk a figyelmet felhívni arra, hogy mennyire fontos, hogy a megváltozott munkaképességű személyek számára olyan munkát találni, amely mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló megelégedéségére szolgál.