Blog

Mérnökeink a BIM oktatásban

2022.04.12.

A sokéves tapasztalat és megszerzett professzionális tudás önmagában is nagy értéket képvisel, de fontosnak tartjuk, hogy segítsük a jövő építész generációját és mindazokat, akik az innovatív, jövőbe mutató technológia megismerésére törekszenek.

A technológia megjelenése a legkülönbözőbb iparágakban teljesen természetes folyamat, mivel ez a hatékonyságuk növekedésének legkézenfekvőbb módja. Nem kivétel ez alól az építőipar sem. A tervezési és kivitelezési folyamatok felgyorsulásában jelentős szerepe van a digitalizációnak. Ennek a ténynek a felismerése kulcsfontosságú volt számunkra, hiszen többek közt ezért tudtunk már az első között BIM rendszerben tervezni.
Mára már szakembereink több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkeznek az Autodesk Revit használatában, és sokéves tapasztalatuk van a jelenleg piacvezető closed-BIM rendszerben történő tervezésben is. A sokéves tapasztalat és megszerzett professzionális tudás önmagában is nagy értéket képvisel, de fontosnak tartjuk, hogy segítsük a jövő építész generációját és mindazokat, akik az innovatív, jövőbe mutató technológia megismerésére törekszenek. BIM szakértőink épp ezért kezdtek átfogó oktatóanyagok összeállításába. Majd 2017-ben elkezdték az oktatást a Budapesti Műszaki Egyetemen. Szakembereink mára már az egyetem két karán is oktatnak.
Az Építészmérnöki és az Építőmérnöki Kar hallgatói egyaránt széles spektrumú Autodesk Revit és BIM ismereteket szereznek szakembereinktől, akik immár 7 tárgy oktatásában vesznek részt. Továbbá szakmai fejlődésüket szolgáló releváns tudás mellett még bepillantást is nyerhetnek egy-egy kurzus alkalmával a tervezés mindennapi menetébe. Ugyanis az építőmérnöki képzés BIM szakirányát végző hallgatói egy napot irodánkban tölthetnek és az ismereteik bővítése mellett azok gyakorlati hasznát is láthatják.
Hazánkban a BIM oktatás a 2015 után indult és kapott egyre nagyobb szerepet. A múlt évben pedig mérföldkőhöz érkezett a magyar építőipar digitalizálását célzó oktatás, mivel elindult az első BIM szakmérnöki képzés. A képzésen részt vett több kollégánk is, akik az oktatásban is szerepet vállalnak.
A mérnökeink folyamatos szakmai fejlődésre való törekvése és szoftverfejlesztőink innovatív megoldásainak köszönhetően érhettük el ezt a magas szintű professzionális tudást, és tehettünk szert ennyi releváns tapasztalatra. Ezt már önmagában is nagy sikernek könyvelhetnénk el, de mindennek a tudásnak és tapasztalatnak a tovább örökítése az igazi büszkeség a számunkra.