Blog

Lézerszkennelés, pontfelhő

2021.09.20.

Az építőiparban egyre növekvő trend a lézerszkennelés használata, amit mi is előszeretettel alkalmazunk. De mi is ez, és mire való?

A lézerszkennelés egy adott épületrész, épület vagy épületegyüttes (vagy esetleg tárgy) lézeres szkennelésének a folyamata. Ez a procedúra a hagyományos épületfelmérési technikákat helyettesíti, hiszen pontosabb, gyorsabb és részletesebb ezeknél. Milyen eredményt kapunk egy-egy ilyen felmérés után? A folyamat végeredménye egy úgynevezett pontfelhő fájl. Ez két fő adattípust tartalmaz: az egyik egy ponthalmaz, ami a lézeres felmérés során felvett pontok összessége, amelyek alapján kivehetőek az adott falsíkok, födémsíkok stb. Az másik adathalmaz az adott mérőállásokról felvett 360 fokos képek összessége, amely tartalmaz színeket is, így segítve az adott épületelemek beazonosítását.

A Studio IN-EX-nél mi is alkalmazzuk ezeket a technológiákat, hogy gyorsítsuk és pontosítsuk a szolgáltatásainkat!

Legutóbbi bejegyzések

2022.09.27.

IN-EX: házon belül a legfontosabb szakágak – Hő- és füstterjedés szimuláció

Manapság az eddigieknél lényegesen nagyobb szerepet kap a költséghatékony energiaellátás biztosításának kérdése, különösen a termelést végző, ipari épületek tekintetében.

2022.09.07.

Sprinkler tervezés BIM környezetben

A sprinkler rendszer behálózza szinte a teljes épületet. Szigorú szabályok vonatkoznak a szórófejek elhelyezésére, szórásképi akadályok elkerülésére, vagy azok más módon történő kezelésére. A sprinkler rendszerek BIM-ben való tervezése az elmúlt néhány évben fokozatosan jelent meg a megrendelői igények között.

2022.08.25.

Így toborzunk mi

Minden tervezési szakághoz folyamatosan keresünk új munkatársakat. Bányász Andrea HR generalista mutatja be a STUDIO IN-EX toborzási stratégiáját.

2022.08.03.

STUDIO IN-EX – A fenntartható fejlődést alapértékként szem előtt tartó, újító szemléletű vállalkozás

A DreamJobs oldalán megjelent egy interjú kollégánkkal, Dobszai Dániellel, aki a munkájáról és a hétköznapokról mesél.

2022.07.20.

Lean menedzsmentet az építészetben?

Az IN-EX a hazai tervezőirodák között elsőként megy keresztül a lean transzformáció vonalán. De mi is az a lean?

2022.04.29.

A legmodernebb hardverek a BIM szolgálatában

Valószínűleg eddig kevesen tették fel a kérdést: Mi a közös az animációs filmekben, a csúcskategóriás autókban és a legmodernebb építészeti látványtervekben? Pedig a válasz egyszerűbb, mint gondolnánk...