Blog

IN-EX házon belüli szakágak – projektmenedzsment

2022.11.08.

A STUDIO IN-EX egyik nagy erőssége, hogy a tervezési projektjeinkben nem csak kiemelkedően magas szakmai színvonalat képviselő tervezőmérnökeink vesznek részt, hanem egy külön csapat foglalkozik a projektek háttértámogatásával a menedzsment feladatok kapcsán. A PM csapatunk feladata, hogy megfelelő mederben tartsák a projekteket és nyomon kövessék azokat. Ezzel – a tervezői irodákban nem szokványos – speciális csapattal érjük el azt, hogy mérnökeink még inkább a tervezésre koncentrálhassanak és ezzel párhuzamosan jól megtervezett, nyomon követett projektjeink legyenek.

Az általunk készített teljeskörű tervezési feladatok lebonyolítása során szembesültünk azzal az igénnyel, hogy egy korszerű épület tervezésekor az érintett tervezési szakágak munkájának összehangolása és precíz szervezése a kulcs a sikeres határidőben történő teljesítésnek és a hatékony munkavégzésnek. Korábban több problémát, többlet időt, költséget és különösen feszültséget okozott nekünk a párhuzamos tervezési folyamatok szervezetlensége miatti tervezés közbeni áttervezések, újra tervezések, túlmunkák. Globális gazdasági folyamatok által generált nyomás is ösztönzött minket arra, hogy fejlesszük szervezeti kultúránkat a hatékonyabb működés érdekében. Több szervezetfejlesztési belső projektet indítottunk, ezek egyike a tervezési projekt vezetők, design managerek fejlesztése és munkájukat segítő kézikönyv és eszköztár létrehozása volt.

Az IN-EX projektvezetői kézikönyvének megalkotását nemzetközi szakirodalom alapján kezdtük, abban a hitben, hogy a projektmenedzselés többtízéves tapasztalatainak felhasználása nem vezethet tévútra. Tárgyi fejlesztési projekt során derült fény több olyan tényezőre, aminek további kidolgozása, fejlesztése szükséges.

A projektvezetői kézikönyv kitér a kockázatok kezelésére is. Ezzel kapcsolatban a projektvezetőink részt is vettek egy kockázatkezelési workshopon, ahol a tervezési folyamataink során felmerülő problémák és az azokra adható jó megaoldások kerültek nagyító alá. Hiszen a kockázat kezelés nem más, mint a problémák kezelése, előfordulásuk valószínűségének csökkentése, még mielőtt felmerülnének.

Az IN-EX-nél nagy hangsúlyt fektetünk a folyamatos fejlődésre, aminek az egyik alapja, hogy folyamatos visszajelzéseket kérünk a kollégáktól a tervezési projektjeink kapcsán.
Valamennyi projektünk során több alkalommal is tartunk projektértékeléseket: egy egységes kérdőív kitöltésével kérjük ki munkatársaink véleményét, annak kapcsán, hogy mely területeken látnak még fejlődési potenciált. A projektértékelések során kapunk hasznos visszajelzéseket a fejlesztési projektek, például a projektvezetői kézkönyv részét képező tervezési ütemezés kapcsán is:
„Szerintem jól debütált a tudatos belső ütemezés, lényegében egyik határidő sem került veszélybe amiatt, hogy rosszul mértük fel a munkákra szánandó időtartamokat. Építész oldalon nagyon alapos bontás készült, szinte semmilyen apróság nem kerülte a figyelmünket és mindennek volt gazdája és hozzá rendelt határideje.”

 

Legutóbbi bejegyzések

2022.12.05.

Fogyatékossággal élők világnapja – Kriszti története

Kriszti már több mint 2 éve csatlakozott a STUDIO IN-EX csapatához, jelenleg szervezet- és folyamatfejlesztési asszisztensként dolgozik. Helyzete különleges: Kriszti fogyatékossággal él: mozgássérült.

2022.12.02.

Fogyatékossággal élők integrálása – Robi története

Fogyatékossággal Élők Világnapja alkalmából Robi történetével szeretnénk a figyelmet felhívni arra, hogy mennyire fontos, hogy a megváltozott munkaképességű személyek számára olyan munkát találni, amely mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló megelégedéségére szolgál.

2022.11.10.

Az iskolapadtól a vezető építészek koordinálásáig

A STUDIO IN-EX a fejlődésünk kulcsa: Ha bármelyik kollégánk nyitott és keresi a lehetőséget a fejlődésre, akkor biztosítjuk számára: ezt bizonyítja Csenge története.

2022.11.08.

IN-EX házon belüli szakágak – projektmenedzsment

A STUDIO IN-EX egyik nagy erőssége, hogy a tervezési projektjeinkben nem csak kiemelkedően magas szakmai színvonalat képviselő mérnökeink vesznek részt, hanem egy külön csapat foglalkozik a projektek háttértámogatásával.

2022.11.04.

A HR-től a folyamatfejlesztésig, a kezdetektől a karrierváltásig

A folyamatfejlesztés mára az IN-EX mindennapjainak szerves részévé vált. Mind több munkatársunk ismerkedik meg a fejlesztői gondolkodásmóddal, éli át annak kihívásait, és sokan egészen új oldalukról is bemutatkozhattak. 

2022.10.18.

Zenei próbaterem mint egy hangszer – Bregenz, Ausztria

Az IN-EX berkein belül a Competition Team részt vett egy ausztriai pályázaton: Bregenz városába tervezték meg az új Musikprobenzentrum épületét, a csatlakozó egykori lovarda műemléképületének felújításával.