Blog

IN-EX: házon belül a legfontosabb szakágak – Hő- és füstterjedés szimuláció

2022.09.27.

Manapság az eddigieknél lényegesen nagyobb szerepet kap a költséghatékony energiaellátás biztosításának kérdése, különösen a termelést végző, ipari épületek tekintetében.

Manapság az eddigieknél lényegesen nagyobb szerepet kap a költséghatékony energiaellátás biztosításának kérdése, különösen a termelést végző, ipari épületek tekintetében.

Az egyik lehetséges válasz a napelemek nyújtotta rásegítés az elektromos hálózatra, viszont ahhoz, hogy érdemi energiamegtakarítást tudjunk elérni, jelentős mennyiségű eszköz telepítésére van szükség, jelentős helyigénnyel. Kézenfekvő megoldás lehet napelemekkel beteríteni a tetőt, viszont ezek elhelyezését a számos gépészeti eszközön kívül, a tűzvédelmi szempontból megkerülhetetlen hő- és füst elvezető kupolák is nehezíthetik.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a vonatkozó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek pontosan meghatározzák, hogy mekkora hatásos nyílásfelületek szükségesek, viszont amennyiben szimulációval igazolni tudjuk, hogy a hő- és füst elvezetés hatékonyan működik kisebb méretek esetén is, a nyílásfelületek, és ezáltal a kupolák darabszáma, akár a felére is lecsökkenthető. A szimuláció során a beavatkozás szempontjából legkedvezőtlenebb helyeken, magas füstfejlődési képességű tüzeket rakunk, majd a vonulási és nyitási időket figyelembe véve ellenőrizzük, hogy a tűzoltási beavatkozási feltételek teljesülnek-e. Ez látható az alábbi videón.

Amennyiben a hatóság előtt is sikerül igazolni, hogy nem alakul ki olyan hőmérséklet, ami a menekülőket veszélyeztetné, vagy további anyagok meggyulladását okozhatná, valamint nem alakul ki olyan füstkoncentráció, amely a tűzoltókat akadályozná a tűzfészek megközelítésében, nincs akadálya a csökkentett felületek alkalmazásának.

Köszönhetően kollégáink szakmai felkészültségének, valamint a modern technológiai környezetnek, már ezeket a vizsgálatokat is házon belül tudjuk lefolytatni.

Legutóbbi bejegyzések

2022.12.05.

Fogyatékossággal élők világnapja – Kriszti története

Kriszti már több mint 2 éve csatlakozott a STUDIO IN-EX csapatához, jelenleg szervezet- és folyamatfejlesztési asszisztensként dolgozik. Helyzete különleges: Kriszti fogyatékossággal él: mozgássérült.

2022.12.02.

Fogyatékossággal élők integrálása – Robi története

Fogyatékossággal Élők Világnapja alkalmából Robi történetével szeretnénk a figyelmet felhívni arra, hogy mennyire fontos, hogy a megváltozott munkaképességű személyek számára olyan munkát találni, amely mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló megelégedéségére szolgál.

2022.11.10.

Az iskolapadtól a vezető építészek koordinálásáig

A STUDIO IN-EX a fejlődésünk kulcsa: Ha bármelyik kollégánk nyitott és keresi a lehetőséget a fejlődésre, akkor biztosítjuk számára: ezt bizonyítja Csenge története.

2022.11.08.

IN-EX házon belüli szakágak – projektmenedzsment

A STUDIO IN-EX egyik nagy erőssége, hogy a tervezési projektjeinkben nem csak kiemelkedően magas szakmai színvonalat képviselő mérnökeink vesznek részt, hanem egy külön csapat foglalkozik a projektek háttértámogatásával.

2022.11.04.

A HR-től a folyamatfejlesztésig, a kezdetektől a karrierváltásig

A folyamatfejlesztés mára az IN-EX mindennapjainak szerves részévé vált. Mind több munkatársunk ismerkedik meg a fejlesztői gondolkodásmóddal, éli át annak kihívásait, és sokan egészen új oldalukról is bemutatkozhattak. 

2022.10.18.

Zenei próbaterem mint egy hangszer – Bregenz, Ausztria

Az IN-EX berkein belül a Competition Team részt vett egy ausztriai pályázaton: Bregenz városába tervezték meg az új Musikprobenzentrum épületét, a csatlakozó egykori lovarda műemléképületének felújításával.