Blog

Helyiségautomatizálás fontossága irodai környezetben

2022.12.20.

Ma már igencsak elterjedt, hogy az irodai terek elég ergonomikusak legyenek, hisz ez bizonyítottan pozitív hatással van a munkavégzésre, hatékonyságra, sőt, az egészségre is. Ám azzal kevesen vannak tisztában, hogy az egészségre más tényezők is hatással vannak.

Fotó: Siemens

Az, hogy valaki jól érzi-e magát egy adott helyiségben, az attól is függ, hogy milyen a helyiségautomatizálás szintje. Gyakran találkozunk manapság szobatermosztátokkal, amikkel megfelelően tudjuk szabályozni a helyiség hőmérsékletét és egyre elterjedtebb a szobavezérlőkről történő árnyékoló vezérlés is a megfelelő megvilágítás érdekében.

Amennyire fontos szabályozni a helyiség hőmérsékletét, legalább annyira fontos lenne mérni és szabályozni az r.H., CO2, PM2.5 és VOC koncentrációját is.

Az r.H., vagyis a relatív páratartalom talán a legismerősebb ezen fogalmak közül: célszerű 40-60% között tartani ezt az értéket, a túl alacsony érték kiszáradáshoz vezethet (jellegzetes tünet a szemek szárazsága, irritációja, torokkaparás), a túl magas pedig kedvez a kórokozók elszaporodásának, illetve penészedéshez vezethet.

A CO2 szintje jelentős hatással van a fáradékonyságra: ha a levegő „elhasználódik”, vagyis nem megfelelő a friss levegő aránya, akkor az emberek fáradtnak érzik magukat, ásítoznak, romlik a szellemi teljesítőképességük, ezáltal a produktivitás.

A PM2.5, azaz a beltéri finompor, valamint a VOC, tehát a szerves vegyületek koncentrációja igencsak befolyásolja az egészség és a komfort szintjét. Mindkettőben nagy szerepe van a helyiségben felhasznált alkotóelemeknek (szőnyegek, festékek, bútorok stb.), jellemzően az ezekben megtapadt, majd felkavart por, valamint ezekből kilépő gázok vezethetnek kellemetlenségekhez.

Ha rosszul érezzük magunkat egy helyiségben vagy egy épületben, és a tünetek az épületből való távozáskor megszűnnek, akkor valószínűleg rossz a levegő minősége, és gyanakodhatunk, hogy egy úgynevezett SBS-ben szenvedő (Sick Building Syndrome, azaz „Beteg Épület Szindrómában”) helyen jártunk. Ilyen helyen való tartózkodás hosszútávon akut egészségügyi problémák kialakulásához is vezethet!

Ha ilyet tapasztalunk, érdemes erről tájékoztatni a munkáltatónkat, neki pedig megvizsgálni, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a komfortérzet, valamint a légminőség javítása érdekében.

Szerző: Papp Andrea, Okl. villamosmérnök

Legutóbbi bejegyzések

2023.01.17.

A Mesterséges intelligencia segíti a munkánkat

Az AI-nak rengeteg felhasználása létezik, a chatbot az egyik legegyszerűbben használható módja, ugyanakkor egy fontos lépés, hiszen nagy tömegek számára elérhetővé teszi az AI-t. Kipróbáltuk a ChatGPT-t, két érdekes tesztet végeztünk: Revit teszt kérdést tettünk fel és jelszókezelő kiválasztását bíztuk rá.

2023.01.11.

Az adatközpont

Ahhoz, hogy bármikor dolgozhassunk otthonról a hálózat számtalan elemének állandó üzeme szükséges. Ebben segítenek az adatközpontok. Ezen létesítmények megléte képessé teszi, többek között a szoftveres szolgáltatásokat kínáló cégeket (Amazon, Facebook, Google stb.), rengeteg adat tárolására, feldolgozására és továbbítására a nap bármely pontján, bárhová, szinte azonnal.

2022.12.20.

Helyiségautomatizálás fontossága irodai környezetben

Az irodaterek ergonómikus kialakítása bizonyítottan pozitív hatással van a munkavégzésre, hatékonyságra, sőt, az egészségre is. Ezen kívül a helyiségautomatizálás szintjétől is függ, hogy valaki jól érzi-e magát egy adott helyiségben.

2022.12.19.

Revizto – felhőalapú, vizuális együttműködési szoftver

A Revizto egy felhőalapú vizuális együttműködési szoftver projektcsapatoknak, nem csak mérnökök számára. A tervezési fázistól egészen a kivitelezés végéig segítséget nyújt a projektcsapat számára.

2022.12.05.

Fogyatékossággal élők világnapja – Kriszti története

Kriszti már több mint 2 éve csatlakozott a STUDIO IN-EX csapatához, jelenleg szervezet- és folyamatfejlesztési asszisztensként dolgozik. Helyzete különleges: Kriszti fogyatékossággal él: mozgássérült.

2022.12.02.

Fogyatékossággal élők integrálása – Robi története

Fogyatékossággal Élők Világnapja alkalmából Robi történetével szeretnénk a figyelmet felhívni arra, hogy mennyire fontos, hogy a megváltozott munkaképességű személyek számára olyan munkát találni, amely mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló megelégedéségére szolgál.