Blog

Az iskolapadtól a vezető építészek koordinálásáig

2022.11.10.

Amikor befejezi valaki a tanulmányait és belecsöppen a munka világába, akkor szerez először tapasztalatot arról, hogyan is működnek a tanultak a gyakorlatban. Ekkor jön rá, hogy merőben más problémákkal kell szembenéznie, mint azt korábban az iskolapadban gondolta. Ilyenkor szükséges az az alázatos, nyitott hozzáállás és tettvágy ahhoz, hogy fejlődhessen.

Fiatal építészmérnökünk, Csenge figyelmessége és tanulékonysága feltűnt az őt körülvevő kollégák körében is, és nem kellett sokat várnia arra, hogy bekopogtasson nála a lehetőség. Egyik senior építészünk, Ági – aki már projektek vezetésében is jártas – meglátta a Csengében rejlő potenciált és gyorsan be is vonta őt egy szervezetfejlesztési projektbe. A projekt célja a kiviteli tervdokumentációk minimális formai követelményszintjének meghatározása volt, mégpedig úgy, hogy a belső BIM-es fejlesztésekkel együtt erősítsék egymást. Erre korábban már kollégák tettek kísérleteket, készültek vizsgálatok és előkészületek, de végső eredménytermékek sajnos nem kerültek kidolgozásra.

Mivel a közvetlen közelében dolgozó kollégák közül többen is részt vettek szervezetfejlesztési projektekben, Csenge is látta már előzetesen, mit jelent ennek a részesének lenni. Éppen ezért nem habozott, hogy a számára nagy kihívást jelentő projektbe belevágjon. Csenge elmondása szerint nagy segítséget jelentett és rendkívül motiváló volt számára a csapat lelkes és proaktív hozzáállása.

Ekkor még nem is sejtette, hogy a szerepe jóval nagyobb lesz, mint azt gondolná. Ugyanis a résztvevő négy stúdióvezető olyannyira elfoglaltnak bizonyult, hogy nem tudták koordinálni a projektet. Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha Csenge koordinálná a projektet? A tisztánlátás kedvéért: egy pályakezdő építésznek lehetősége van koordinálni több mint húsz éves tapasztalattal rendelkező kollégákat is. Nem meglepő, ha ezen a ponton kissé megijed az ember az előtte álló feladattól.

Toma és Vera, a szervezetfejlesztési projektekért felelős kollégáink, természetesen biztosították Csengét arról, hogy minden támogatást megkap ahhoz, hogy a projektkoordinátori szerepet sikeresen betölthesse. Mondanom sem kell, hogy Csenge belevágott és sikerre vitte a projektet. Méghozzá úgy, hogy az általa koordinált csapat alkotta meg az építészeti projektjeink sztenderdjeit, továbbá ezeket összegyűjtve a csapattagoktól Csenge végül a projekt eredménytermékévé összefésülve elkészítette a sztenderdjeink kvázi kézikönyvét.

A rengeteg munka mellett óriási élmény volt számára, hogy ebben a szerepkörben is kipróbálhatta magát, már pályakezdőként. Beszámolójában kiemelte, hogy temérdek tapasztalattal lett gazdagabb a projektnek köszönhetően egyéni és szakmai szinten is. A kihívás kimozdította komfortzónájából, mivel számon kellett kérnie a senior kollégákat, feladatokat kellett kiadnia és véleményét bátran ki kellett nyilvánítania ahhoz, hogy a projekt eredményterméke megfelelő minőségű legyen. Mindezek mellett természetesen szorosabbra fűződtek a kapcsolatok a csapattagok között és azóta is örömmel gondol vissza a közös munkára.

Csenge sztorija remekül bemutatja, hogy mi a fejlődésünk kulcsa: Ha bármelyik kollégánk nyitott és keresi a lehetőséget a fejlődésre, akkor biztosítjuk számára. Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy nemcsak a lehetőséget biztosítjuk, hanem a megfelelő szakmai hátteret és támogatást ahhoz, hogy siker koronázza a projektjét.

 

Legutóbbi bejegyzések

2022.12.05.

Fogyatékossággal élők világnapja – Kriszti története

Kriszti már több mint 2 éve csatlakozott a STUDIO IN-EX csapatához, jelenleg szervezet- és folyamatfejlesztési asszisztensként dolgozik. Helyzete különleges: Kriszti fogyatékossággal él: mozgássérült.

2022.12.02.

Fogyatékossággal élők integrálása – Robi története

Fogyatékossággal Élők Világnapja alkalmából Robi történetével szeretnénk a figyelmet felhívni arra, hogy mennyire fontos, hogy a megváltozott munkaképességű személyek számára olyan munkát találni, amely mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló megelégedéségére szolgál.

2022.11.10.

Az iskolapadtól a vezető építészek koordinálásáig

A STUDIO IN-EX a fejlődésünk kulcsa: Ha bármelyik kollégánk nyitott és keresi a lehetőséget a fejlődésre, akkor biztosítjuk számára: ezt bizonyítja Csenge története.

2022.11.08.

IN-EX házon belüli szakágak – projektmenedzsment

A STUDIO IN-EX egyik nagy erőssége, hogy a tervezési projektjeinkben nem csak kiemelkedően magas szakmai színvonalat képviselő mérnökeink vesznek részt, hanem egy külön csapat foglalkozik a projektek háttértámogatásával.

2022.11.04.

A HR-től a folyamatfejlesztésig, a kezdetektől a karrierváltásig

A folyamatfejlesztés mára az IN-EX mindennapjainak szerves részévé vált. Mind több munkatársunk ismerkedik meg a fejlesztői gondolkodásmóddal, éli át annak kihívásait, és sokan egészen új oldalukról is bemutatkozhattak. 

2022.10.18.

Zenei próbaterem mint egy hangszer – Bregenz, Ausztria

Az IN-EX berkein belül a Competition Team részt vett egy ausztriai pályázaton: Bregenz városába tervezték meg az új Musikprobenzentrum épületét, a csatlakozó egykori lovarda műemléképületének felújításával.