Blog

Saját fejlesztésű Revitbe épülő Add-in az áttörések kezelésére

2021.10.15.

Nálunk az IN-EX Studiónál a mindennapi BIM-es feladatok mellett nagy hangsúlyt fektetünk Add-in és szoftver fejlesztésekre hogy ezzel tegyük még zökkenőmentesebbé és produktívabbá munkatársaink mindenapi teendőit. Ezeket a fejlesztéseket a legtöbb esetben munkatársaink igényei alapján hozzuk létre hiszen ők azok akiknél a felmerülő probléma, esetleg a fejlesztés hiánya a legtöbb visszaesést jelenti a produktivitás terén. A legutóbb felmerült fejlesztési igény az áttörések létrehozásával, kezelésével és visszakövetésével kapcsolatos. Az utóbbi években sokszor merült fel probléma az áttörésekkel, hiszen sok szakági koordinációt igényel. Egy-egy áttörés kezeléséhez több szakágat is be kell vonni, el kell bírálni az áttörés részleteit és csak ezek után lehetséges az, hogy megfelelő minőségű, az előírásoknak megfelelő áttörést hozzunk létre. Ez a workflow sok időbe telik és bonyolult megoldani a kommunikációt így sok hibalehetőséget hordoz magában. A piacon jelenleg használt szoftverek – mint például a MagiCad áttöréskezelője – bonyolultak, a User Interface nem átlátható így munkatársaink munkáját nem könnyítik meg. Az áttörések létrehozásához szükséges szabályzás véleményünk szerint hiányos és a szabályrendszer ismerete nem elterjedt, így az át-törések méretezése van hogy nem megfelelő.

A felmerülő igényekre válaszolva és mivel ez a procedúra automatizálható úgy döntöttünk hogy erre a problémára fejlesztünk egy Revitbe beépülő Add-in-t. Ezt az Add-in-t alkalmazva a felhasználónak lehetősége van egy felhasználóbarát környezetben kezelni a problémát úgy, hogy a program automatikusan javaslatot tesz áttörésekre, melyeket a tervező által elfogadva automatikusan le is generál. Alapvetően 3 fő áttöréstípust lehet létrehozni: automatikus egyedi, automatikus összevont és manuális áttörés. mivel a manuális áttörést is az Add-in-en keresztül hozzuk létre így módunkban áll az utánkövetés. Természetesen van lehetőség va-lidálni a szabályrendszertől eltérő eseteket is amennyiben erre szükség van így a szoftver nem limitál min-ket. Az egyéni elbírálás alapján készült áttörések validációját addig tartja meg a program amíg nem történt valami változás. A változás után újra validálni kell az áttörést. A program tartalmaz hibatűrést és pár kivételt, például adott áttörésméret alatt nem modellezzük azt meg. Létezik egy különálló issue management add-inunk amihez ez a szoftver kommunikál és egy kattintással tud issue-kat létrehozni, ezzel is elősegítve azt hogy még az ütközésvizsgálat előtt kezelve legyenek az áttörések.

Legutóbbi bejegyzések

2023.01.17.

A Mesterséges intelligencia segíti a munkánkat

Az AI-nak rengeteg felhasználása létezik, a chatbot az egyik legegyszerűbben használható módja, ugyanakkor egy fontos lépés, hiszen nagy tömegek számára elérhetővé teszi az AI-t. Kipróbáltuk a ChatGPT-t, két érdekes tesztet végeztünk: Revit teszt kérdést tettünk fel és jelszókezelő kiválasztását bíztuk rá.

2023.01.11.

Az adatközpont

Ahhoz, hogy bármikor dolgozhassunk otthonról a hálózat számtalan elemének állandó üzeme szükséges. Ebben segítenek az adatközpontok. Ezen létesítmények megléte képessé teszi, többek között a szoftveres szolgáltatásokat kínáló cégeket (Amazon, Facebook, Google stb.), rengeteg adat tárolására, feldolgozására és továbbítására a nap bármely pontján, bárhová, szinte azonnal.

2022.12.20.

Helyiségautomatizálás fontossága irodai környezetben

Az irodaterek ergonómikus kialakítása bizonyítottan pozitív hatással van a munkavégzésre, hatékonyságra, sőt, az egészségre is. Ezen kívül a helyiségautomatizálás szintjétől is függ, hogy valaki jól érzi-e magát egy adott helyiségben.

2022.12.19.

Revizto – felhőalapú, vizuális együttműködési szoftver

A Revizto egy felhőalapú vizuális együttműködési szoftver projektcsapatoknak, nem csak mérnökök számára. A tervezési fázistól egészen a kivitelezés végéig segítséget nyújt a projektcsapat számára.

2022.12.05.

Fogyatékossággal élők világnapja – Kriszti története

Kriszti már több mint 2 éve csatlakozott a STUDIO IN-EX csapatához, jelenleg szervezet- és folyamatfejlesztési asszisztensként dolgozik. Helyzete különleges: Kriszti fogyatékossággal él: mozgássérült.

2022.12.02.

Fogyatékossággal élők integrálása – Robi története

Fogyatékossággal Élők Világnapja alkalmából Robi történetével szeretnénk a figyelmet felhívni arra, hogy mennyire fontos, hogy a megváltozott munkaképességű személyek számára olyan munkát találni, amely mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló megelégedéségére szolgál.