Blog

Saját fejlesztésű Revitbe épülő Add-in az áttörések kezelésére

2021.10.15.

Nálunk az IN-EX Studiónál a mindennapi BIM-es feladatok mellett nagy hangsúlyt fektetünk Add-in és szoftver fejlesztésekre hogy ezzel tegyük még zökkenőmentesebbé és produktívabbá munkatársaink mindenapi teendőit. Ezeket a fejlesztéseket a legtöbb esetben munkatársaink igényei alapján hozzuk létre hiszen ők azok akiknél a felmerülő probléma, esetleg a fejlesztés hiánya a legtöbb visszaesést jelenti a produktivitás terén. A legutóbb felmerült fejlesztési igény az áttörések létrehozásával, kezelésével és visszakövetésével kapcsolatos. Az utóbbi években sokszor merült fel probléma az áttörésekkel, hiszen sok szakági koordinációt igényel. Egy-egy áttörés kezeléséhez több szakágat is be kell vonni, el kell bírálni az áttörés részleteit és csak ezek után lehetséges az, hogy megfelelő minőségű, az előírásoknak megfelelő áttörést hozzunk létre. Ez a workflow sok időbe telik és bonyolult megoldani a kommunikációt így sok hibalehetőséget hordoz magában. A piacon jelenleg használt szoftverek – mint például a MagiCad áttöréskezelője – bonyolultak, a User Interface nem átlátható így munkatársaink munkáját nem könnyítik meg. Az áttörések létrehozásához szükséges szabályzás véleményünk szerint hiányos és a szabályrendszer ismerete nem elterjedt, így az át-törések méretezése van hogy nem megfelelő.

A felmerülő igényekre válaszolva és mivel ez a procedúra automatizálható úgy döntöttünk hogy erre a problémára fejlesztünk egy Revitbe beépülő Add-in-t. Ezt az Add-in-t alkalmazva a felhasználónak lehetősége van egy felhasználóbarát környezetben kezelni a problémát úgy, hogy a program automatikusan javaslatot tesz áttörésekre, melyeket a tervező által elfogadva automatikusan le is generál. Alapvetően 3 fő áttöréstípust lehet létrehozni: automatikus egyedi, automatikus összevont és manuális áttörés. mivel a manuális áttörést is az Add-in-en keresztül hozzuk létre így módunkban áll az utánkövetés. Természetesen van lehetőség va-lidálni a szabályrendszertől eltérő eseteket is amennyiben erre szükség van így a szoftver nem limitál min-ket. Az egyéni elbírálás alapján készült áttörések validációját addig tartja meg a program amíg nem történt valami változás. A változás után újra validálni kell az áttörést. A program tartalmaz hibatűrést és pár kivételt, például adott áttörésméret alatt nem modellezzük azt meg. Létezik egy különálló issue management add-inunk amihez ez a szoftver kommunikál és egy kattintással tud issue-kat létrehozni, ezzel is elősegítve azt hogy még az ütközésvizsgálat előtt kezelve legyenek az áttörések.

Legutóbbi bejegyzések

2022.04.29.

A legmodernebb hardverek a BIM szolgálatában

Valószínűleg eddig kevesen tették fel a kérdést: Mi a közös az animációs filmekben, a csúcskategóriás autókban és a legmodernebb építészeti látványtervekben? Pedig a válasz egyszerűbb, mint gondolnánk...

2022.04.29.

Így dolgozunk mi! – A STUDIO IN-EX irodájának bemutatója

Cégünk alapításakor még csak egy maréknyi mérnök alkotott együtt, akik hittek a fejlődésben és a jövőbe mutató innovatív technológiai megoldásokban.

2022.04.12.

Mérnökeink a BIM oktatásban

A sokéves tapasztalat és megszerzett tudás önmagában is nagy értéket képvisel, de fontosnak tartjuk, hogy segítsük a jövő építész generációját.

2021.12.14.

Felelős Foglalkoztató 2021 pályázaton díjat nyert a STUDIO IN-EX

Napjainkban egyre többen ismerik fel a felelős foglalkoztatás és a társadalmi szerepvállalás szükségességét, valamint a benne rejlő lehetőségeket.

2021.11.18.

LEED Gold minősítés – igazi büszkeség

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy Vitesco Technologies debreceni gyárának teljes körű generáltervezését és műszaki vezetését is irodánk végezte.

2021.11.11.

VABA lakópark helyszíni bejárás

Építkezésen jártunk… mindig felemelő érzés a terveink alapján készült épületek helyszínbejárásán részt venni. A VABA többfunkciós épületegyüttes építkezésén a múlt héten és egy hónapja is jártunk – lassan itt a beköltözés ideje