Blog

H2Offices – a jövő irodakomplexuma az Octogon magazinban

2021.08.16.

Milyen feladatai és dilemmái vannak egy építésznek a klímaváltozás idején, miért nincs egyetlen dániai projektje sem a koppenhágai Arrow Architects-nek, és mindenekelőtt hogyan született meg a budapesti H2Offices? Ezekről beszélgetett az Octogon újságírója az épület építészeti koncepcióját tervező stúdió egyik alapítójával, Ulrik Raysse-vel.

Részlet a beszélgetésből: „Ez a projekt a város visszazöldítését artikulálja” – írta az Arrow Facebook-oldala. De mit tud tenni egyetlen épület egy városért? A városok azért gyönyörűek, mert soha nincsenek készen. Mi elkezdhettük építeni a jövő Budapestjét. Budapest öröksége nagyon gazdag és lenyűgöző, egy prosperáló, ambiciózus, gazdag városról mesél, sokkal inkább, mint Koppenhága. Tele van történelmi épületekkel, és még ha sok közülük rossz állapotban is van ma, látni, hogy egykor egy erős főváros volt. Egy ilyen történelmi örökséghez kellett egy új részt illeszteni. Egy-egy épület nemcsak egy város, de egy nemzet, sőt akár a nemzeti identitás szempontjából is fontos lehet, gondoljunk a sydneyi operaházra, az Eiffel-toronyra vagy a Sagrada Famíliára. Ez az építészet legnagyobb ereje. Kisebb léptékben nekünk is óriási felelősségünk van, mert ezzel az épülettel húsz évet előrementünk az időben, megváltoztattuk a városszövetet, és a város identitását is. Az építészet felelőssége hatalmas, mert minden épülettel egyúttal elveszünk egy lehetőséget; az épületeket hosszú évtizedekre tervezzük, és ha nem élünk az eséllyel, hogy egy területtel valami jó történjen, akkor ha nem is örökre, de pár generáció életére elpazaroltuk a lehetőséget.” A teljes cikk itt található.

Legutóbbi bejegyzések

2023.01.17.

A Mesterséges intelligencia segíti a munkánkat

Az AI-nak rengeteg felhasználása létezik, a chatbot az egyik legegyszerűbben használható módja, ugyanakkor egy fontos lépés, hiszen nagy tömegek számára elérhetővé teszi az AI-t. Kipróbáltuk a ChatGPT-t, két érdekes tesztet végeztünk: Revit teszt kérdést tettünk fel és jelszókezelő kiválasztását bíztuk rá.

2023.01.11.

Az adatközpont

Ahhoz, hogy bármikor dolgozhassunk otthonról a hálózat számtalan elemének állandó üzeme szükséges. Ebben segítenek az adatközpontok. Ezen létesítmények megléte képessé teszi, többek között a szoftveres szolgáltatásokat kínáló cégeket (Amazon, Facebook, Google stb.), rengeteg adat tárolására, feldolgozására és továbbítására a nap bármely pontján, bárhová, szinte azonnal.

2022.12.20.

Helyiségautomatizálás fontossága irodai környezetben

Az irodaterek ergonómikus kialakítása bizonyítottan pozitív hatással van a munkavégzésre, hatékonyságra, sőt, az egészségre is. Ezen kívül a helyiségautomatizálás szintjétől is függ, hogy valaki jól érzi-e magát egy adott helyiségben.

2022.12.19.

Revizto – felhőalapú, vizuális együttműködési szoftver

A Revizto egy felhőalapú vizuális együttműködési szoftver projektcsapatoknak, nem csak mérnökök számára. A tervezési fázistól egészen a kivitelezés végéig segítséget nyújt a projektcsapat számára.

2022.12.05.

Fogyatékossággal élők világnapja – Kriszti története

Kriszti már több mint 2 éve csatlakozott a STUDIO IN-EX csapatához, jelenleg szervezet- és folyamatfejlesztési asszisztensként dolgozik. Helyzete különleges: Kriszti fogyatékossággal él: mozgássérült.

2022.12.02.

Fogyatékossággal élők integrálása – Robi története

Fogyatékossággal Élők Világnapja alkalmából Robi történetével szeretnénk a figyelmet felhívni arra, hogy mennyire fontos, hogy a megváltozott munkaképességű személyek számára olyan munkát találni, amely mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló megelégedéségére szolgál.