Blog

Digital Twin, avagy a Digitális Iker

2021.09.13.

Amikor a BIM használatot implementáljuk a létesítménygazdálkodás (Facility Management) területén gyakran találkozhatunk a Digital Twin, azaz Digitális Iker fogalmával. De mi is ez pontosan és milyen célt szolgál?

A Digitális Iker (Digital Twin) egy virtuális modell, amely egy fizikai folyamatot, szolgáltatást vagy rendszert szimulál. Ez értelmezhető az építőiparban aktualizált és karbantartott BIM modellként, de tágabban is értelmezhető. A Digitális Iker inkább arra összpontosít, hogy egy-egy elem hogyan működik és más elemekkel milyen kapcsolatban van, mintsem a fizikai megjelenés. Jellemzően az építőiparban a digitális iker kifejezést szenzoros adatok feldolgozásával kapcsolatban találkozhatunk. A digitális iker alkalmas lehet mesterséges intelligencia, gépi tanulás és szoftveres analitika segítségével szimulációk készítésére, hogy hogyan működik az eszköz az adott helyzetben, illetve a későbbiekben a teljes életciklus során, ezzel segítve a hibamegelőző karbantartást, a teljesítmény optimalizálását, a használat tanulmányozását, az újabb modellek, verziók tervezését, tesztelését és gyártását, fejlesztését is.

A BIM a létesítménygazdálkodási rendszerekkel való integrációja a magasabb minőség és a szabványosított adatok szempontjából az úgynevezett Szent Grál. A BIM pontos forrást biztosít az eszköz- és épületadatoknak már akár a létesítmény üzemelése előtt, ezáltal csökkentve a teljes mértékben működő aktív CAFM rendszer létrehozásához szükséges időt. Ezenkívül a BIM megbízhatóbb adatokat szolgáltat a vezetőség számára. Az adatok fogadhatók, tárolhatók, kombinálhatók más adatokkal és zökkenőmentesen elemezhetők. Lehetővé teszi az FM számára a megalapo-zott döntéshozatalt a létesítmény teljes életciklusa során az olyan területeken, mint például helyhasználat, berendezések és eszközök karbantartása, energiafogyasztás és költséghatékonyság.

Jelenleg több futó projektünk kapcsán segítjük a FM-et a BIM modell felhasználásával, illetve támogatjuk az átjárást a BIM és a Digital Twin rendszerek között.

Legutóbbi bejegyzések

2022.09.27.

IN-EX: házon belül a legfontosabb szakágak – Hő- és füstterjedés szimuláció

Manapság az eddigieknél lényegesen nagyobb szerepet kap a költséghatékony energiaellátás biztosításának kérdése, különösen a termelést végző, ipari épületek tekintetében.

2022.09.07.

Sprinkler tervezés BIM környezetben

A sprinkler rendszer behálózza szinte a teljes épületet. Szigorú szabályok vonatkoznak a szórófejek elhelyezésére, szórásképi akadályok elkerülésére, vagy azok más módon történő kezelésére. A sprinkler rendszerek BIM-ben való tervezése az elmúlt néhány évben fokozatosan jelent meg a megrendelői igények között.

2022.08.25.

Így toborzunk mi

Minden tervezési szakághoz folyamatosan keresünk új munkatársakat. Bányász Andrea HR generalista mutatja be a STUDIO IN-EX toborzási stratégiáját.

2022.08.03.

STUDIO IN-EX – A fenntartható fejlődést alapértékként szem előtt tartó, újító szemléletű vállalkozás

A DreamJobs oldalán megjelent egy interjú kollégánkkal, Dobszai Dániellel, aki a munkájáról és a hétköznapokról mesél.

2022.07.20.

Lean menedzsmentet az építészetben?

Az IN-EX a hazai tervezőirodák között elsőként megy keresztül a lean transzformáció vonalán. De mi is az a lean?

2022.04.29.

A legmodernebb hardverek a BIM szolgálatában

Valószínűleg eddig kevesen tették fel a kérdést: Mi a közös az animációs filmekben, a csúcskategóriás autókban és a legmodernebb építészeti látványtervekben? Pedig a válasz egyszerűbb, mint gondolnánk...