Blog

Digital Twin, avagy a Digitális Iker

2021.09.13.

Amikor a BIM használatot implementáljuk a létesítménygazdálkodás (Facility Management) területén gyakran találkozhatunk a Digital Twin, azaz Digitális Iker fogalmával. De mi is ez pontosan és milyen célt szolgál?

A Digitális Iker (Digital Twin) egy virtuális modell, amely egy fizikai folyamatot, szolgáltatást vagy rendszert szimulál. Ez értelmezhető az építőiparban aktualizált és karbantartott BIM modellként, de tágabban is értelmezhető. A Digitális Iker inkább arra összpontosít, hogy egy-egy elem hogyan működik és más elemekkel milyen kapcsolatban van, mintsem a fizikai megjelenés. Jellemzően az építőiparban a digitális iker kifejezést szenzoros adatok feldolgozásával kapcsolatban találkozhatunk. A digitális iker alkalmas lehet mesterséges intelligencia, gépi tanulás és szoftveres analitika segítségével szimulációk készítésére, hogy hogyan működik az eszköz az adott helyzetben, illetve a későbbiekben a teljes életciklus során, ezzel segítve a hibamegelőző karbantartást, a teljesítmény optimalizálását, a használat tanulmányozását, az újabb modellek, verziók tervezését, tesztelését és gyártását, fejlesztését is.

A BIM a létesítménygazdálkodási rendszerekkel való integrációja a magasabb minőség és a szabványosított adatok szempontjából az úgynevezett Szent Grál. A BIM pontos forrást biztosít az eszköz- és épületadatoknak már akár a létesítmény üzemelése előtt, ezáltal csökkentve a teljes mértékben működő aktív CAFM rendszer létrehozásához szükséges időt. Ezenkívül a BIM megbízhatóbb adatokat szolgáltat a vezetőség számára. Az adatok fogadhatók, tárolhatók, kombinálhatók más adatokkal és zökkenőmentesen elemezhetők. Lehetővé teszi az FM számára a megalapo-zott döntéshozatalt a létesítmény teljes életciklusa során az olyan területeken, mint például helyhasználat, berendezések és eszközök karbantartása, energiafogyasztás és költséghatékonyság.

Jelenleg több futó projektünk kapcsán segítjük a FM-et a BIM modell felhasználásával, illetve támogatjuk az átjárást a BIM és a Digital Twin rendszerek között.

Legutóbbi bejegyzések

2023.01.17.

A Mesterséges intelligencia segíti a munkánkat

Az AI-nak rengeteg felhasználása létezik, a chatbot az egyik legegyszerűbben használható módja, ugyanakkor egy fontos lépés, hiszen nagy tömegek számára elérhetővé teszi az AI-t. Kipróbáltuk a ChatGPT-t, két érdekes tesztet végeztünk: Revit teszt kérdést tettünk fel és jelszókezelő kiválasztását bíztuk rá.

2023.01.11.

Az adatközpont

Ahhoz, hogy bármikor dolgozhassunk otthonról a hálózat számtalan elemének állandó üzeme szükséges. Ebben segítenek az adatközpontok. Ezen létesítmények megléte képessé teszi, többek között a szoftveres szolgáltatásokat kínáló cégeket (Amazon, Facebook, Google stb.), rengeteg adat tárolására, feldolgozására és továbbítására a nap bármely pontján, bárhová, szinte azonnal.

2022.12.20.

Helyiségautomatizálás fontossága irodai környezetben

Az irodaterek ergonómikus kialakítása bizonyítottan pozitív hatással van a munkavégzésre, hatékonyságra, sőt, az egészségre is. Ezen kívül a helyiségautomatizálás szintjétől is függ, hogy valaki jól érzi-e magát egy adott helyiségben.

2022.12.19.

Revizto – felhőalapú, vizuális együttműködési szoftver

A Revizto egy felhőalapú vizuális együttműködési szoftver projektcsapatoknak, nem csak mérnökök számára. A tervezési fázistól egészen a kivitelezés végéig segítséget nyújt a projektcsapat számára.

2022.12.05.

Fogyatékossággal élők világnapja – Kriszti története

Kriszti már több mint 2 éve csatlakozott a STUDIO IN-EX csapatához, jelenleg szervezet- és folyamatfejlesztési asszisztensként dolgozik. Helyzete különleges: Kriszti fogyatékossággal él: mozgássérült.

2022.12.02.

Fogyatékossággal élők integrálása – Robi története

Fogyatékossággal Élők Világnapja alkalmából Robi történetével szeretnénk a figyelmet felhívni arra, hogy mennyire fontos, hogy a megváltozott munkaképességű személyek számára olyan munkát találni, amely mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló megelégedéségére szolgál.