Blog

Digital Twin, avagy a Digitális Iker

2021.09.13.

Amikor a BIM használatot implementáljuk a létesítménygazdálkodás (Facility Management) területén gyakran találkozhatunk a Digital Twin, azaz Digitális Iker fogalmával. De mi is ez pontosan és milyen célt szolgál?

A Digitális Iker (Digital Twin) egy virtuális modell, amely egy fizikai folyamatot, szolgáltatást vagy rendszert szimulál. Ez értelmezhető az építőiparban aktualizált és karbantartott BIM modellként, de tágabban is értelmezhető. A Digitális Iker inkább arra összpontosít, hogy egy-egy elem hogyan működik és más elemekkel milyen kapcsolatban van, mintsem a fizikai megjelenés. Jellemzően az építőiparban a digitális iker kifejezést szenzoros adatok feldolgozásával kapcsolatban találkozhatunk. A digitális iker alkalmas lehet mesterséges intelligencia, gépi tanulás és szoftveres analitika segítségével szimulációk készítésére, hogy hogyan működik az eszköz az adott helyzetben, illetve a későbbiekben a teljes életciklus során, ezzel segítve a hibamegelőző karbantartást, a teljesítmény optimalizálását, a használat tanulmányozását, az újabb modellek, verziók tervezését, tesztelését és gyártását, fejlesztését is.

A BIM a létesítménygazdálkodási rendszerekkel való integrációja a magasabb minőség és a szabványosított adatok szempontjából az úgynevezett Szent Grál. A BIM pontos forrást biztosít az eszköz- és épületadatoknak már akár a létesítmény üzemelése előtt, ezáltal csökkentve a teljes mértékben működő aktív CAFM rendszer létrehozásához szükséges időt. Ezenkívül a BIM megbízhatóbb adatokat szolgáltat a vezetőség számára. Az adatok fogadhatók, tárolhatók, kombinálhatók más adatokkal és zökkenőmentesen elemezhetők. Lehetővé teszi az FM számára a megalapo-zott döntéshozatalt a létesítmény teljes életciklusa során az olyan területeken, mint például helyhasználat, berendezések és eszközök karbantartása, energiafogyasztás és költséghatékonyság.

Jelenleg több futó projektünk kapcsán segítjük a FM-et a BIM modell felhasználásával, illetve támogatjuk az átjárást a BIM és a Digital Twin rendszerek között.

Legutóbbi bejegyzések

2022.04.29.

A legmodernebb hardverek a BIM szolgálatában

Valószínűleg eddig kevesen tették fel a kérdést: Mi a közös az animációs filmekben, a csúcskategóriás autókban és a legmodernebb építészeti látványtervekben? Pedig a válasz egyszerűbb, mint gondolnánk...

2022.04.29.

Így dolgozunk mi! – A STUDIO IN-EX irodájának bemutatója

Cégünk alapításakor még csak egy maréknyi mérnök alkotott együtt, akik hittek a fejlődésben és a jövőbe mutató innovatív technológiai megoldásokban.

2022.04.12.

Mérnökeink a BIM oktatásban

A sokéves tapasztalat és megszerzett tudás önmagában is nagy értéket képvisel, de fontosnak tartjuk, hogy segítsük a jövő építész generációját.

2021.12.14.

Felelős Foglalkoztató 2021 pályázaton díjat nyert a STUDIO IN-EX

Napjainkban egyre többen ismerik fel a felelős foglalkoztatás és a társadalmi szerepvállalás szükségességét, valamint a benne rejlő lehetőségeket.

2021.11.18.

LEED Gold minősítés – igazi büszkeség

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy Vitesco Technologies debreceni gyárának teljes körű generáltervezését és műszaki vezetését is irodánk végezte.

2021.11.11.

VABA lakópark helyszíni bejárás

Építkezésen jártunk… mindig felemelő érzés a terveink alapján készült épületek helyszínbejárásán részt venni. A VABA többfunkciós épületegyüttes építkezésén a múlt héten és egy hónapja is jártunk – lassan itt a beköltözés ideje