Blog

Closed BIM vs Open BIM

2021.08.30.

Miért döntöttünk a Closed BIM használata mellett és mik az egyéb opciók/trendek a piacon?
Először is tisztázzuk a különbözőségeket a BIM használat kettő formája között, ami a Closed és Open BIM.

Open BIM: A BIM használat olyan formája, amely nem határozza meg, hogy különböző szakágak milyen szoftvert használjanak, így mindenki olyan programot használ amilyet kíván, amiben rutinos, ami számára megszokott. Az adatcsere fájlformátuma standardizált, ez az Industry Foundation Classes, azaz IFC fájl formátum, amelynek alapjait az Amerikai Egyesült Államokban fektették le, részben az Autodesk kezdeményezésére. Az IFC és az Open BIM előnye, hogy egy adott tervezési folyamatnál többféle szoftverrel tudnak csatlakozni a tervezők a munkához úgy, hogy az IFC-ben történő publikálás és közös paraméterkészlet alkalmazása esetén lehetővé teszi a közös modell koordinálását. A hátránya, hogy a különböző szoftverek miatt az adatmentések időszükséglete lényegesen hosszabb, az adattartalom változatos, nehezen egységesíthető, a fájlok megnyitása, kezelhetősége lassabb a nem natív formátum miatt, így az adatszolgáltatás is lassabb. Ezenfelül az adatcserék esetén gyakori az adatvesztés, a szoftverek közti különbözőségek és átjárhatóságok miatt, ami kritikus lehet a minőségi és pontos tervezés kapcsán.

Closed BIM: A BIM használat olyan formája, ahol a tervezési folyamat során egy szoftvercsaládot használunk, amely lehetővé teszi a fájlcserét eredeti, natív fájlformátumban. Az építőipar jelenlegi iránya azt mutatja, hogy az erre legszélesebb körben felhasznált szoftver az Autodesk által fejlesztett Revit. A Closed BIM előnye, hogy az adatcsere natív fájlformátumban történik, ami minimalizálja az adatvesztés lehetőségét, rövidebb az adatmentések időszükséglete és gyorsabban lehet kezelni a fájlokat. Szintén előnye, hogy könnyebb standardizálni az adatokat, és teljesíteni az felmerülő extra megrendelői igényeket. Lehetséges hátránya, hogy amíg a a piacon belül nem standardizált a BIM használata addig előfordulhat, hogy nehezebb megtalálni azokat a tervezőket akik ugyanabban a szoftvercsaládban dolgoznak.

Mi a Studio IN-EX-nél a Closed BIM mellett döntöttünk.

Legutóbbi bejegyzések

2023.01.17.

A Mesterséges intelligencia segíti a munkánkat

Az AI-nak rengeteg felhasználása létezik, a chatbot az egyik legegyszerűbben használható módja, ugyanakkor egy fontos lépés, hiszen nagy tömegek számára elérhetővé teszi az AI-t. Kipróbáltuk a ChatGPT-t, két érdekes tesztet végeztünk: Revit teszt kérdést tettünk fel és jelszókezelő kiválasztását bíztuk rá.

2023.01.11.

Az adatközpont

Ahhoz, hogy bármikor dolgozhassunk otthonról a hálózat számtalan elemének állandó üzeme szükséges. Ebben segítenek az adatközpontok. Ezen létesítmények megléte képessé teszi, többek között a szoftveres szolgáltatásokat kínáló cégeket (Amazon, Facebook, Google stb.), rengeteg adat tárolására, feldolgozására és továbbítására a nap bármely pontján, bárhová, szinte azonnal.

2022.12.20.

Helyiségautomatizálás fontossága irodai környezetben

Az irodaterek ergonómikus kialakítása bizonyítottan pozitív hatással van a munkavégzésre, hatékonyságra, sőt, az egészségre is. Ezen kívül a helyiségautomatizálás szintjétől is függ, hogy valaki jól érzi-e magát egy adott helyiségben.

2022.12.19.

Revizto – felhőalapú, vizuális együttműködési szoftver

A Revizto egy felhőalapú vizuális együttműködési szoftver projektcsapatoknak, nem csak mérnökök számára. A tervezési fázistól egészen a kivitelezés végéig segítséget nyújt a projektcsapat számára.

2022.12.05.

Fogyatékossággal élők világnapja – Kriszti története

Kriszti már több mint 2 éve csatlakozott a STUDIO IN-EX csapatához, jelenleg szervezet- és folyamatfejlesztési asszisztensként dolgozik. Helyzete különleges: Kriszti fogyatékossággal él: mozgássérült.

2022.12.02.

Fogyatékossággal élők integrálása – Robi története

Fogyatékossággal Élők Világnapja alkalmából Robi történetével szeretnénk a figyelmet felhívni arra, hogy mennyire fontos, hogy a megváltozott munkaképességű személyek számára olyan munkát találni, amely mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló megelégedéségére szolgál.