Blog

Closed BIM vs Open BIM

2021.08.30.

Miért döntöttünk a Closed BIM használata mellett és mik az egyéb opciók/trendek a piacon?
Először is tisztázzuk a különbözőségeket a BIM használat kettő formája között, ami a Closed és Open BIM.

Open BIM: A BIM használat olyan formája, amely nem határozza meg, hogy különböző szakágak milyen szoftvert használjanak, így mindenki olyan programot használ amilyet kíván, amiben rutinos, ami számára megszokott. Az adatcsere fájlformátuma standardizált, ez az Industry Foundation Classes, azaz IFC fájl formátum, amelynek alapjait az Amerikai Egyesült Államokban fektették le, részben az Autodesk kezdeményezésére. Az IFC és az Open BIM előnye, hogy egy adott tervezési folyamatnál többféle szoftverrel tudnak csatlakozni a tervezők a munkához úgy, hogy az IFC-ben történő publikálás és közös paraméterkészlet alkalmazása esetén lehetővé teszi a közös modell koordinálását. A hátránya, hogy a különböző szoftverek miatt az adatmentések időszükséglete lényegesen hosszabb, az adattartalom változatos, nehezen egységesíthető, a fájlok megnyitása, kezelhetősége lassabb a nem natív formátum miatt, így az adatszolgáltatás is lassabb. Ezenfelül az adatcserék esetén gyakori az adatvesztés, a szoftverek közti különbözőségek és átjárhatóságok miatt, ami kritikus lehet a minőségi és pontos tervezés kapcsán.

Closed BIM: A BIM használat olyan formája, ahol a tervezési folyamat során egy szoftvercsaládot használunk, amely lehetővé teszi a fájlcserét eredeti, natív fájlformátumban. Az építőipar jelenlegi iránya azt mutatja, hogy az erre legszélesebb körben felhasznált szoftver az Autodesk által fejlesztett Revit. A Closed BIM előnye, hogy az adatcsere natív fájlformátumban történik, ami minimalizálja az adatvesztés lehetőségét, rövidebb az adatmentések időszükséglete és gyorsabban lehet kezelni a fájlokat. Szintén előnye, hogy könnyebb standardizálni az adatokat, és teljesíteni az felmerülő extra megrendelői igényeket. Lehetséges hátránya, hogy amíg a a piacon belül nem standardizált a BIM használata addig előfordulhat, hogy nehezebb megtalálni azokat a tervezőket akik ugyanabban a szoftvercsaládban dolgoznak.

Mi a Studio IN-EX-nél a Closed BIM mellett döntöttünk.

Legutóbbi bejegyzések

2022.09.27.

IN-EX: házon belül a legfontosabb szakágak – Hő- és füstterjedés szimuláció

Manapság az eddigieknél lényegesen nagyobb szerepet kap a költséghatékony energiaellátás biztosításának kérdése, különösen a termelést végző, ipari épületek tekintetében.

2022.09.07.

Sprinkler tervezés BIM környezetben

A sprinkler rendszer behálózza szinte a teljes épületet. Szigorú szabályok vonatkoznak a szórófejek elhelyezésére, szórásképi akadályok elkerülésére, vagy azok más módon történő kezelésére. A sprinkler rendszerek BIM-ben való tervezése az elmúlt néhány évben fokozatosan jelent meg a megrendelői igények között.

2022.08.25.

Így toborzunk mi

Minden tervezési szakághoz folyamatosan keresünk új munkatársakat. Bányász Andrea HR generalista mutatja be a STUDIO IN-EX toborzási stratégiáját.

2022.08.03.

STUDIO IN-EX – A fenntartható fejlődést alapértékként szem előtt tartó, újító szemléletű vállalkozás

A DreamJobs oldalán megjelent egy interjú kollégánkkal, Dobszai Dániellel, aki a munkájáról és a hétköznapokról mesél.

2022.07.20.

Lean menedzsmentet az építészetben?

Az IN-EX a hazai tervezőirodák között elsőként megy keresztül a lean transzformáció vonalán. De mi is az a lean?

2022.04.29.

A legmodernebb hardverek a BIM szolgálatában

Valószínűleg eddig kevesen tették fel a kérdést: Mi a közös az animációs filmekben, a csúcskategóriás autókban és a legmodernebb építészeti látványtervekben? Pedig a válasz egyszerűbb, mint gondolnánk...