Blog

Closed BIM vs Open BIM

2021.08.30.

Miért döntöttünk a Closed BIM használata mellett és mik az egyéb opciók/trendek a piacon?
Először is tisztázzuk a különbözőségeket a BIM használat kettő formája között, ami a Closed és Open BIM.

Open BIM: A BIM használat olyan formája, amely nem határozza meg, hogy különböző szakágak milyen szoftvert használjanak, így mindenki olyan programot használ amilyet kíván, amiben rutinos, ami számára megszokott. Az adatcsere fájlformátuma standardizált, ez az Industry Foundation Classes, azaz IFC fájl formátum, amelynek alapjait az Amerikai Egyesült Államokban fektették le, részben az Autodesk kezdeményezésére. Az IFC és az Open BIM előnye, hogy egy adott tervezési folyamatnál többféle szoftverrel tudnak csatlakozni a tervezők a munkához úgy, hogy az IFC-ben történő publikálás és közös paraméterkészlet alkalmazása esetén lehetővé teszi a közös modell koordinálását. A hátránya, hogy a különböző szoftverek miatt az adatmentések időszükséglete lényegesen hosszabb, az adattartalom változatos, nehezen egységesíthető, a fájlok megnyitása, kezelhetősége lassabb a nem natív formátum miatt, így az adatszolgáltatás is lassabb. Ezenfelül az adatcserék esetén gyakori az adatvesztés, a szoftverek közti különbözőségek és átjárhatóságok miatt, ami kritikus lehet a minőségi és pontos tervezés kapcsán.

Closed BIM: A BIM használat olyan formája, ahol a tervezési folyamat során egy szoftvercsaládot használunk, amely lehetővé teszi a fájlcserét eredeti, natív fájlformátumban. Az építőipar jelenlegi iránya azt mutatja, hogy az erre legszélesebb körben felhasznált szoftver az Autodesk által fejlesztett Revit. A Closed BIM előnye, hogy az adatcsere natív fájlformátumban történik, ami minimalizálja az adatvesztés lehetőségét, rövidebb az adatmentések időszükséglete és gyorsabban lehet kezelni a fájlokat. Szintén előnye, hogy könnyebb standardizálni az adatokat, és teljesíteni az felmerülő extra megrendelői igényeket. Lehetséges hátránya, hogy amíg a a piacon belül nem standardizált a BIM használata addig előfordulhat, hogy nehezebb megtalálni azokat a tervezőket akik ugyanabban a szoftvercsaládban dolgoznak.

Mi a Studio IN-EX-nél a Closed BIM mellett döntöttünk.

Legutóbbi bejegyzések

2022.04.29.

A legmodernebb hardverek a BIM szolgálatában

Valószínűleg eddig kevesen tették fel a kérdést: Mi a közös az animációs filmekben, a csúcskategóriás autókban és a legmodernebb építészeti látványtervekben? Pedig a válasz egyszerűbb, mint gondolnánk...

2022.04.29.

Így dolgozunk mi! – A STUDIO IN-EX irodájának bemutatója

Cégünk alapításakor még csak egy maréknyi mérnök alkotott együtt, akik hittek a fejlődésben és a jövőbe mutató innovatív technológiai megoldásokban.

2022.04.12.

Mérnökeink a BIM oktatásban

A sokéves tapasztalat és megszerzett tudás önmagában is nagy értéket képvisel, de fontosnak tartjuk, hogy segítsük a jövő építész generációját.

2021.12.14.

Felelős Foglalkoztató 2021 pályázaton díjat nyert a STUDIO IN-EX

Napjainkban egyre többen ismerik fel a felelős foglalkoztatás és a társadalmi szerepvállalás szükségességét, valamint a benne rejlő lehetőségeket.

2021.11.18.

LEED Gold minősítés – igazi büszkeség

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy Vitesco Technologies debreceni gyárának teljes körű generáltervezését és műszaki vezetését is irodánk végezte.

2021.11.11.

VABA lakópark helyszíni bejárás

Építkezésen jártunk… mindig felemelő érzés a terveink alapján készült épületek helyszínbejárásán részt venni. A VABA többfunkciós épületegyüttes építkezésén a múlt héten és egy hónapja is jártunk – lassan itt a beköltözés ideje