Blog

A Mesterséges intelligencia segíti a munkánkat

2023.01.17.

Kipróbáltuk, hogy egy AI alapú chatbot, hogyan tudja segíteni a munkánkat, blogbejegyzésünkben beszámolunk a tapasztalatainkról. Az AI-nak rengeteg felhasználása létezik, a chatbot az egyik legegyszerűbben használható módja, ugyanakkor egy fontos lépés, hiszen nagy tömegek számára elérhetővé teszi az AI-t. Szerintünk az AI a jövőben nagy segítség lesz az építőiparban is, érdemes figyelemmel követni az újdonságokat és fejleményeket ezen a területen.

A mesterséges intelligencia (MI, angolul Artificial Intelligence (AI)) azoknak a gépi, szoftver alapú alkalmazásoknak, algoritmusoknak a gyűjtőfogalma, amelyek célja az emberi viselkedés, gondolkodás utánzása.
Az AI típusai:
  • Szűk/gyenge AI: Egy célfeladatot a számítógép az embernél hatékonyabban elvégez. Nem tudatos, érzelemmentes. Úgy tűnhet, hogy önállóan és valós időben gondolkodik, de valójában több, szűkre szabott folyamatot hangol össze. Ez a jelenleg elért legmagasabb szint. (pl.: digitális asszisztens, önvezető járművek, képelemző szoftverek, mint a google translate kép->szöveg fordítója, keresők, beszédfelismerés)
  • Általános/erős AI: Képes meghaladni az emberi eredményeket bármilyen intellektuális területen. Önállóan képes döntéseket hozni, rendelkezik kreativitással, képzelettel.
  • Mesterséges szuperintelligencia (ASI): az az emberi agy szinte minden területen való túlszárnyalása.
Az AI fajtái:
  • Gépi tanulás (machine learning): algoritmusokkal azonosít mintákat az adatokban, ezekből adatmodelleket és előrejelzéseket készít.
  • Mély tanulás (deep learning): a gépi tanulás fejlett típusa, algoritmushálózatokat használ, rengeteg adatból dolgozik, így képes kisebb adathalmazokon nagyobb kétértelműséget is kezelni.
Mi a Chatbot?

A chatbotok, tulajdonképpen olyan fejlett szoftverek, amelyek képesek az emberihez rendkívül hasonló beszélgetésre és interaktív kommunikációra, valós személy beavatkozása nélkül. Előnyük, hogy egyszerre képesek kiszolgálni korlátlan számú ügyfelet és képesek a fejlődésre, “tanulásra”. Vannak olyan fejlett rendszerek, amelyek az emberi szófordulataik és a széles tudástáruk miatt képesek helyettesíteni a valós emberek munkáját.

A ChatGPT egy újonnan (2022.11.30) megjelent chatbot, amelyet az Open AI (számos neves cég van mögötte pl. Microsoft korábban Tesla stb.) fejlesztett. A ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) 3.5-ös nyelvi modellt használ, mély tanuláson alapszik, és a második olyan chatbot, ami sikeresen átment a Turing teszten is. A szakma nagy érdeklődéssel fogadta a chatbot GPT-t, 5 nap alatt több mint 1 millióan regisztráltak.

A ChatGPT képes folyó szövegre értelmes, összetett mondatokkal felelni. Az adatállománya nincs közvetlen kapcsolatban az internettel, hanem lementett adatokon alapszik, így emiatt bizonyos tudásanyaga nem biztosan, hogy naprakész. Bizonytalan voltam, mikori az utolsó adatfrissítése, így megkérdeztem „tőle” (egy külön cikket megérne, hogy egyáltalán a tőle szó használata itt vajon helyes-e?)

Vannak kérdések, melyekre kerüli a választ, szándékosan nem ad rá pontos leírást. (pl.: erőszakos cselekvések, pénzügyi befektetések kapcsán személyreszabott tanácsok, vagy ajánlások, de általánosságban ezen témákra is nyújt információkat.)

Számtalan felhasználási módja lehetséges: többek között bonyolultabb fogalmak elmagyarázása, esszéírás, diéta tervezés, vagy akár programkód írása.

Szoftverfejlesztők próbálkoznak egyszerűbb kódok írásával, debugolással. Egy egyszerűbb webes todo app-ot kisebb hibákkal képes elkészíteni, avagy debugolásnál egész hosszú kódsorokban jó észrevételeket tesz (persze nem hibátlanul). Segíthet akár egy közös étkezés szervezésében, megadva az érzékenységeket, létszámot, kérhetünk a menüre variációkat, vagy különböző diétákra recepteket, ezekből bevásárlólistát stb.

ChatGPT tesztünk

Rövid általános kérdések segítségével felmértük a ChatGPT tudását, és kezdtünk ráérezni hogyan érdemes használni: milyen típusú kérdéseket kell feltenni és hogyan lehet pontosabb válaszokat kapni. Időnként azt tapasztaltuk, hogy elég általános válaszokat adott, de amennyiben kértük, képes volt pontosítani, illetve részletezni a válaszát. A bemelegítő kérdések után két érdekesebb részt emelnék ki:

1. Revit teszt kérdés

A hozzánk érkező állásra jelentkezők tesztjében szerepel egy kérdés, miszerint mi befolyásolja a Revit modell sebességét. Feltettük ezt a kérdést a chatbotnak is. Azért is voltunk kíváncsiak a válaszra, mert erre a kérdésre nincsenek egyértelmű listák vagy válaszok, az interneten található szakirodalom nehezen fellelhető. A ChatGPT válasza elsőre összeszedett és jó volt. Igazából meglepően alapos, nagyjából a jelentkezőink 70-80%-ának a válaszánál széleskörűbb választ kaptunk.

A válaszon kívül még néhány dolog befolyásolja a Revit sebességét, ha ezekre a pontokra rávezettük, képes volt elismerni ezt is, és kifejteni nagyvonalakban, hogy miért.

2. Jelszókezelő kiválasztása

A BIM stúdiónk az IT részleggel közösen eldöntötte, hogy szeretne egy közös jelszókezelő rendszert használni. Követelményként az alábbi főbb dolgokat határoztuk meg:

  • csoportos használat
  • jogosultság kezelés (némelyik jelszó csak az IT pl, vagy bizonyos személyek)
  • history
  • biztonság
  • ár

Rengeteg jelszókezelő létezik, ennek kapcsán, megkértük az egyik kollégánkat, hogy nézzen utána, és válasszon ki egy megfelelőt. Ő készített egy táblázatot, összehasonlította a népszerűbbeket. Ezt a keresőmunkát megismételtük a chatbot-tal is, amely meglepően alapos válaszokat és összehasonlítást tudott nyújtani.

Azt tapasztaltuk, hogy akkor tud igazán segítségünkre lenni a ChatGPT, ha rendelkezünk az adott témáról általános ismeretekkel és megfelelő módon tesszük fel a kérdéseket. Ebben az esetben például eleinte a biztonságos és olcsó megoldásokat listáztattuk, a ChatGPT válaszába belekerültek olyan jelszókezelők (Lastpass), ami kapcsán mostanában több sérülés történt és nem neveznénk biztonságosnak. Ez valószínűleg betudható annak, hogy az adatbázisa 2021-es, a biztonsági hibák pedig az elmúlt évben történtek. Amennyiben konkrét szempontok szerinti összehasonlítást kértünk, úgy már nagyon konkrét és jó válaszokat tudott nyújtani.

ChatGPT tesztünk összegzése

Az AI-nak rengeteg felhasználása létezik, a chatbot az egyik legegyszerűbben használható módja, ugyanakkor egy fontos lépés, hiszen nagy tömegek számára elérhetővé teszi az AI-t. A ChatGPT már most is valós segítséget tud nyújtani a munkánkban. Nagyon érdemes odafigyelni a körültekintő kérdezésre, és a válaszokat kétkedéssel fogadni, szükség esetén pontosítást kérni.

Mire használhatjuk majd a jövőben? Véleményünk szerint ahogy fejlődik, okosodik egyre szélesebb körű felhasználási területekre: elsőkörben a google keresések leváltására, tervezői adatok gyorsabb, hatékonyabb legyűjtésére, egyszerűbb kódrészlet debugolásra, később pedig csak a képzeletünk szab majd határt a felhasználásnak.

Több kutató foglalkozik azzal, hogy az AI-val digitalizálják különböző országok régi tervállományait, és ezen adatok, mintázatok alapján generáljanak társasházi elrendezéseket. Miről is szól igazából a BIM? A mi esetünkben nem másról, mint digitalizált és struktúrált adathalmazzal rendelkező, hatékony és jó minőségű tervezésről. Lényegében a BIM modellek is „csak” adathalmazok. Ha ezt vesszük figyelembe, akkor vajon elképzelhetetlen lenne az a jövő, hogy a tervezők egy chat vagy szöveg alapú AI-t használva gyűjtenek le mennyiségeket a modellből és generálnak megoldásokat, elrendezéseket? Esetleg az üzemeltetők szövegesen kérnek kimutatásokat eszközmenedzsment avagy garanciális adatok kapcsán a bérleményeikről, mikor a Google már ma is az IoT-t használva AI által vezérelt és optimalizált adatközpontokat üzemeltet? Szerintünk az AI a jövőben nagy segítség lesz az építőiparban is, érdemes figyelemmel követni az újdonságokat és fejleményeket ezen a területen.

Zárszóul, megkértük a mesterséges intelligenciát, hogy írjon egy verset rólunk:

At Studio IN-EX in Hungary,

A general designer works with glee,

Using Revit and BIM every day,

To design in a modern, efficient way.

With innovation at the forefront of their mind,

They create buildings that are truly one of a kind,

Using the latest tools and technology,

To bring their ideas to reality.

So if you’re in need of a space designed right,

Look no further than Studio IN-EX in sight,

Where the team works with skill and grace,

To bring your vision to a dazzling place.

Szerző: Oláh Zsolt – BIM stúdióvezető

Legutóbbi bejegyzések

2023.01.17.

A Mesterséges intelligencia segíti a munkánkat

Az AI-nak rengeteg felhasználása létezik, a chatbot az egyik legegyszerűbben használható módja, ugyanakkor egy fontos lépés, hiszen nagy tömegek számára elérhetővé teszi az AI-t. Kipróbáltuk a ChatGPT-t, két érdekes tesztet végeztünk: Revit teszt kérdést tettünk fel és jelszókezelő kiválasztását bíztuk rá.

2023.01.11.

Az adatközpont

Ahhoz, hogy bármikor dolgozhassunk otthonról a hálózat számtalan elemének állandó üzeme szükséges. Ebben segítenek az adatközpontok. Ezen létesítmények megléte képessé teszi, többek között a szoftveres szolgáltatásokat kínáló cégeket (Amazon, Facebook, Google stb.), rengeteg adat tárolására, feldolgozására és továbbítására a nap bármely pontján, bárhová, szinte azonnal.

2022.12.20.

Helyiségautomatizálás fontossága irodai környezetben

Az irodaterek ergonómikus kialakítása bizonyítottan pozitív hatással van a munkavégzésre, hatékonyságra, sőt, az egészségre is. Ezen kívül a helyiségautomatizálás szintjétől is függ, hogy valaki jól érzi-e magát egy adott helyiségben.

2022.12.19.

Revizto – felhőalapú, vizuális együttműködési szoftver

A Revizto egy felhőalapú vizuális együttműködési szoftver projektcsapatoknak, nem csak mérnökök számára. A tervezési fázistól egészen a kivitelezés végéig segítséget nyújt a projektcsapat számára.

2022.12.05.

Fogyatékossággal élők világnapja – Kriszti története

Kriszti már több mint 2 éve csatlakozott a STUDIO IN-EX csapatához, jelenleg szervezet- és folyamatfejlesztési asszisztensként dolgozik. Helyzete különleges: Kriszti fogyatékossággal él: mozgássérült.

2022.12.02.

Fogyatékossággal élők integrálása – Robi története

Fogyatékossággal Élők Világnapja alkalmából Robi történetével szeretnénk a figyelmet felhívni arra, hogy mennyire fontos, hogy a megváltozott munkaképességű személyek számára olyan munkát találni, amely mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló megelégedéségére szolgál.