Blog

A HR-től a folyamatfejlesztésig, a kezdetektől a karrierváltásig

2022.11.04.

A nehézségek kezelése az, ami megkülönböztet minket versenytársainktól: keressük a fejlődési lehetőségeket, a megoldást a kihívásokra és nem riadunk vissza a változástól sem.
Így vágtunk bele a lean alapokon nyugvó fejlesztésekbe, melyek a projektmenedzsment-módszertanunk lefektetésétől a megbeszélések hatékonyságának növelésén át a tervezési szoftverhasználat optimalizálásáig tucatnyi folyamatot érintenek.

Krámer Veronika, Folyamatfejlesztés vezető

Blogsorozatunk első részében már bemutattuk, hogy mit is jelent pontosan a folyamatfejlesztés és megismertettük az alkalmazott módszertanunk alapját képző lean filozófiát is. A fejlesztési projektjeink azonban nemcsak szervezeti és módszertani szempontból érdekesek, hisz munkatársaink izgalmas tapasztalatai, kihívásai húzódnak meg mögöttük. Ezeket gyűjtöttük össze nektek, hogy bevezessünk titeket a kulisszák mögé és bepillantást kaphassatok egy-egy kollégánk történetébe.

Elsőként ismerjétek meg Verát, aki évekig a cég HR generalistájaként dolgozott és nem is sejtette, hogy a rengeteg információ és tudás, amit ezen a területen szerzett, mekkora értékkel bír majd későbbi pozíciójában. Ő lett a cég történetének első folyamatfejlesztője, akinek kezei között tucatnyi projekt cseperedett már.

Vera fejlesztővé válásának története szorosan összefügg az IN-EX növekedésével és a cég új szintre lépésének történetével. A HR-es munka során tapasztalt kihívások, a munkatársakkal történt beszélgetések, és az általa levezényelt első nagy munkavállalói elégedettségi felmérés eredményei is változtatásra ösztökélték. Ekkor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy új szerepkörben hasznosítsa tudását:

„Azt éreztem, hogy ahhoz, hogy a növekedés fenntarthatóvá váljon, hatékonyan működjünk, egyúttal megőrizzük a cég családias jellegét is a HR fejlesztésén túlmutató változásra van szükség: Átfogó szervezet- és folyamatfejlesztésre. Külön kihívást jelentett, hogy ekkor éppen 2020-at írtunk. Az egész világban tapasztalható bizonytalanság a járvány következtében ránk is nagy hatással volt: át kellett térnünk home office-ra, kérdésessé vált sok projektünk jövője is. Így még nagyobb szükség lett a szervezet erősítésére, hatékonyságunk növelésére és a csapat összefogására.”

Vera a tőle megszokott céltudatosságnak köszönhetően ugyanazon év szeptemberében már a METU lean szolgáltatásfejlesztői továbbképzésén tanult. Egy évre rá friss tudásával felvértezve, a cégvezetés támogatásával ő lett az IN-EX folyamatfejlesztője. Feladata a lean projektek menedzselése, a résztvevő munkatársak koordinálása és az eredmények fenntartása lett. Mindebben segítségére van egy külsős tanácsadó is.

„Hosszú keresgélés után találtuk meg a cégünk értékeihez passzoló, megfelelő kvalitásokkal rendelkező külsős tanácsadónkat, Tomát, aki elejétől fogva támogat engem a projektek szakszerű menedzselésében. Hamar egy csapattá kovácsolódtunk, elindítottuk közös projektjeinket, amelyekben a cégvezetés és számtalan munkatárs is aktívan részt vesz.”

A közös munka mellett akadt egy kivétel is: az Employer Branding (Munkavállalói márkaépítés) projekt, amit Vera önállóan menedzselt.

„Lean szakdolgozatom apropóján vágtam bele első önálló projektembe is, amelynek célja a munkavállalói márkaépítés és a toborzás fejlesztése volt. Az előzmény az volt, hogy a karantén beköszöntével jelentősen csökkent az állásjelentkezők száma, egyre nehezebb lett számunkra magasan kvalifikált, BIM iránt nyitott, angolul is jól beszélő munkatársakat toborozni. Kiváltképp a gépész és a statikus állások betöltése okozott fejtörést. Ennek orvoslására hívtam életre az Employer Branding multidiszciplináris csapatunkat, amely azóta szép sikerrel működik: új honlapunk lett, megfogalmaztuk munkáltatói értékeinket, aktivizáltuk magunkat a közösségi média felületein és új toborzási szoftvert is bevezettünk. Számomra nagy öröm látni, hogy a projekt révén sikerült jóval költséghatékonyabb alapokra helyezni a toborzásunkat, és persze érezhetően növelni az állásjelentkezők számát is! Külön élmény, hogy lehetőségem volt ötvözni a HR-tudásomat a folyamatfejlesztői szerepkörömmel.”

Az elmúlt másfél évben dolgozói gárdánk közel egynegyede vett részt Vera projektjein. Bizton mondhatjuk, hogy a folyamatfejlesztés mára az IN-EX mindennapjainak szerves részévé vált. Mind több munkatársunk ismerkedik meg a fejlesztői gondolkodásmóddal, éli át annak kihívásait, és sokan egészen új oldalukról is bemutatkozhattak.

Legutóbbi bejegyzések

2022.12.05.

Fogyatékossággal élők világnapja – Kriszti története

Kriszti már több mint 2 éve csatlakozott a STUDIO IN-EX csapatához, jelenleg szervezet- és folyamatfejlesztési asszisztensként dolgozik. Helyzete különleges: Kriszti fogyatékossággal él: mozgássérült.

2022.12.02.

Fogyatékossággal élők integrálása – Robi története

Fogyatékossággal Élők Világnapja alkalmából Robi történetével szeretnénk a figyelmet felhívni arra, hogy mennyire fontos, hogy a megváltozott munkaképességű személyek számára olyan munkát találni, amely mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló megelégedéségére szolgál.

2022.11.10.

Az iskolapadtól a vezető építészek koordinálásáig

A STUDIO IN-EX a fejlődésünk kulcsa: Ha bármelyik kollégánk nyitott és keresi a lehetőséget a fejlődésre, akkor biztosítjuk számára: ezt bizonyítja Csenge története.

2022.11.08.

IN-EX házon belüli szakágak – projektmenedzsment

A STUDIO IN-EX egyik nagy erőssége, hogy a tervezési projektjeinkben nem csak kiemelkedően magas szakmai színvonalat képviselő mérnökeink vesznek részt, hanem egy külön csapat foglalkozik a projektek háttértámogatásával.

2022.11.04.

A HR-től a folyamatfejlesztésig, a kezdetektől a karrierváltásig

A folyamatfejlesztés mára az IN-EX mindennapjainak szerves részévé vált. Mind több munkatársunk ismerkedik meg a fejlesztői gondolkodásmóddal, éli át annak kihívásait, és sokan egészen új oldalukról is bemutatkozhattak. 

2022.10.18.

Zenei próbaterem mint egy hangszer – Bregenz, Ausztria

Az IN-EX berkein belül a Competition Team részt vett egy ausztriai pályázaton: Bregenz városába tervezték meg az új Musikprobenzentrum épületét, a csatlakozó egykori lovarda műemléképületének felújításával.