Blog

A HR-től a folyamatfejlesztésig, a kezdetektől a karrierváltásig

2022.11.04.

A nehézségek kezelése az, ami megkülönböztet minket versenytársainktól: keressük a fejlődési lehetőségeket, a megoldást a kihívásokra és nem riadunk vissza a változástól sem.
Így vágtunk bele a lean alapokon nyugvó fejlesztésekbe, melyek a projektmenedzsment-módszertanunk lefektetésétől a megbeszélések hatékonyságának növelésén át a tervezési szoftverhasználat optimalizálásáig tucatnyi folyamatot érintenek.

Krámer Veronika, Folyamatfejlesztés vezető

Blogsorozatunk első részében már bemutattuk, hogy mit is jelent pontosan a folyamatfejlesztés és megismertettük az alkalmazott módszertanunk alapját képző lean filozófiát is. A fejlesztési projektjeink azonban nemcsak szervezeti és módszertani szempontból érdekesek, hisz munkatársaink izgalmas tapasztalatai, kihívásai húzódnak meg mögöttük. Ezeket gyűjtöttük össze nektek, hogy bevezessünk titeket a kulisszák mögé és bepillantást kaphassatok egy-egy kollégánk történetébe.

Elsőként ismerjétek meg Verát, aki évekig a cég HR generalistájaként dolgozott és nem is sejtette, hogy a rengeteg információ és tudás, amit ezen a területen szerzett, mekkora értékkel bír majd későbbi pozíciójában. Ő lett a cég történetének első folyamatfejlesztője, akinek kezei között tucatnyi projekt cseperedett már.

Vera fejlesztővé válásának története szorosan összefügg az IN-EX növekedésével és a cég új szintre lépésének történetével. A HR-es munka során tapasztalt kihívások, a munkatársakkal történt beszélgetések, és az általa levezényelt első nagy munkavállalói elégedettségi felmérés eredményei is változtatásra ösztökélték. Ekkor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy új szerepkörben hasznosítsa tudását:

„Azt éreztem, hogy ahhoz, hogy a növekedés fenntarthatóvá váljon, hatékonyan működjünk, egyúttal megőrizzük a cég családias jellegét is a HR fejlesztésén túlmutató változásra van szükség: Átfogó szervezet- és folyamatfejlesztésre. Külön kihívást jelentett, hogy ekkor éppen 2020-at írtunk. Az egész világban tapasztalható bizonytalanság a járvány következtében ránk is nagy hatással volt: át kellett térnünk home office-ra, kérdésessé vált sok projektünk jövője is. Így még nagyobb szükség lett a szervezet erősítésére, hatékonyságunk növelésére és a csapat összefogására.”

Vera a tőle megszokott céltudatosságnak köszönhetően ugyanazon év szeptemberében már a METU lean szolgáltatásfejlesztői továbbképzésén tanult. Egy évre rá friss tudásával felvértezve, a cégvezetés támogatásával ő lett az IN-EX folyamatfejlesztője. Feladata a lean projektek menedzselése, a résztvevő munkatársak koordinálása és az eredmények fenntartása lett. Mindebben segítségére van egy külsős tanácsadó is.

„Hosszú keresgélés után találtuk meg a cégünk értékeihez passzoló, megfelelő kvalitásokkal rendelkező külsős tanácsadónkat, Tomát, aki elejétől fogva támogat engem a projektek szakszerű menedzselésében. Hamar egy csapattá kovácsolódtunk, elindítottuk közös projektjeinket, amelyekben a cégvezetés és számtalan munkatárs is aktívan részt vesz.”

A közös munka mellett akadt egy kivétel is: az Employer Branding (Munkavállalói márkaépítés) projekt, amit Vera önállóan menedzselt.

„Lean szakdolgozatom apropóján vágtam bele első önálló projektembe is, amelynek célja a munkavállalói márkaépítés és a toborzás fejlesztése volt. Az előzmény az volt, hogy a karantén beköszöntével jelentősen csökkent az állásjelentkezők száma, egyre nehezebb lett számunkra magasan kvalifikált, BIM iránt nyitott, angolul is jól beszélő munkatársakat toborozni. Kiváltképp a gépész és a statikus állások betöltése okozott fejtörést. Ennek orvoslására hívtam életre az Employer Branding multidiszciplináris csapatunkat, amely azóta szép sikerrel működik: új honlapunk lett, megfogalmaztuk munkáltatói értékeinket, aktivizáltuk magunkat a közösségi média felületein és új toborzási szoftvert is bevezettünk. Számomra nagy öröm látni, hogy a projekt révén sikerült jóval költséghatékonyabb alapokra helyezni a toborzásunkat, és persze érezhetően növelni az állásjelentkezők számát is! Külön élmény, hogy lehetőségem volt ötvözni a HR-tudásomat a folyamatfejlesztői szerepkörömmel.”

Az elmúlt másfél évben dolgozói gárdánk közel egynegyede vett részt Vera projektjein. Bizton mondhatjuk, hogy a folyamatfejlesztés mára az IN-EX mindennapjainak szerves részévé vált. Mind több munkatársunk ismerkedik meg a fejlesztői gondolkodásmóddal, éli át annak kihívásait, és sokan egészen új oldalukról is bemutatkozhattak.

Legutóbbi bejegyzések

2024.05.02.

Saját fejlesztésű villámvédelmi bővítmény

STUDIO IN-EX fejlesztőcsapata által készített villámvédelmi bővítmény nem csak látványossá teszi a villámvédelem tervezését, hanem jobban átláthatóvá és megérthetővé is teszi a rendszert.

2024.04.12.

Az épületvillamossági tervezés bemutatása az egyetemi oktatásban

Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán folyó épületvillamossági tervezési projekt kiváló lehetőséget biztosít a hallgatók számára, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek. Ennek befejezését követően várjuk a hallgatókat a STUDIO IN-EX gyakornoki programjába.

2024.04.05.

Újra #mutiholdolgozol Nap a STUDIO IN-EX irodában

Idén újra részt vesz a STUDIO IN-EX Zrt. generáltervező iroda a #mutiholdolgozol kampányban és 2024. április 3-án egy izgalmas napot tartottunk munkatársaink gyermekei számára.

2024.01.25.

Az AHU family-k létrehozásának automatizálása

Szoftverfejlesztő csapatunk szakértelemnek köszönhetően olyan testreszabott eszközt alkottunk, amely leegyszerűsíti az AHU-tervezőszoftverben egyedileg konfigurált berendezések natív Revitintegrációját, megkönnyítve a Rosenberg Gmbh-val együttműködő gépészmérnökök munkáját.

2024.01.17.

Nemlegendás építészek és megfigyelésük

A múlt héten ismét pályaorientációs napon vettek részt kollégáink, a Babits Mihály Gimnázium érdeklődő diákjainak NEMLEGENDÁS ÉPÍTÉSZEK ÉS MEGFIGYELÉSÜK címmel mutatták be a tervezői szakmát.

2023.12.12.

BIM stúdióvezetőnk előadóként volt jelen a KÉSZ Group BIM Talk eseményén

Novemberben tartotta a KÉSZ Csoport a BIM Talk nevű eseményét, amelyen a BIM iránt érdeklődő cégcsoporton belüli szakemberek színvonalas előadásokon és interaktív kerekasztal beszélgetéseken vettek részt. A STUDIO IN-EX-től Oláh Zsolt BIM Stúdióvezetőnk is meghívást kapott előadóként.