Blog

Az adatközpont

2023.01.11.

Hol “lakik” a Netflix? Honnan töltjük le az applikációkat? Hova kerülnek a feltöltött TikTok videók? Ezekre a kérdésekre gyakran csak az a válasz, hogy a “felhőbe” (Cloud), de mi is az a felhő és hol van?

Az internet és a felhő egymással összekötött számítógépek hálózatából áll, de ahhoz, hogy bármikor le tudjunk ülni dolgozni otthon a számítógéphez, vagy rákereshessünk a legközelebbi étteremre a telefonunkon, a hálózat számtalan elemének állandó üzeme szükséges. Azon célból, hogy számos ilyen funkciójú számítógépet biztonságosan és hatékonyan lehessen egyszerre üzemeltetni, főként a nagy IT kommunikációs cégek (NTT, Invitel, Telekom stb.) olyan létesítményeket építenek, amelyekben a telepített IT-rendszerek a külső körülményektől függetlenül, zavartalanul működhetnek. Ezen létesítmények megléte képessé teszi, többek között a szoftveres szolgáltatásokat kínáló cégeket (Amazon, Facebook, Google stb.), rengeteg adat tárolására, feldolgozására és továbbítására a nap bármely pontján, bárhová, szinte azonnal.

Az adatközpontok (DC – Data Center) létesítése és fenntartási költségei igen magasak, ezért a különböző kisebb vállalkozások gyakran saját irodán belül telepítenek egy kisebb méretű szervert vagy komplett szerver szobát, a saját belső hálózatuk üzemeltetésére, érzékeny adatok tárolására. Ha valaki járt ilyen helyiségben, tapasztalhatta, hogy nem csupán a rack-ek (szekrénybe épített szerver), de a szoba hűtését szolgáló klíma berendezések is állandó jelleggel üzemelnek, a túlhevülést megakadályozva megfelelő hőmérsékleten tartva a berendezéseket és magát a helyiséget is.

Az adatközpontok szerverek százait vagy akár ezreit magukba foglaló csarnokai tervezésekor szintén a hűtés az egyik fő szempont. A lenti képen látható egy szerver csarnok , ahol középzén húzódnak a rack-ek a terem jobb és baloldalán a hideglevegő befújásáért felelős CRAC (Computer Room Air Conditioning) egységek, a terem másik két oldalán pedig az elektromos elosztók (PDU – Power Distribution Unit).

Hűtés nélkül a rack-ek nagyon rövid időn belül túlmelegednének és leállnának, de ha az energiaellátásukban történik kimaradás, azonnal adatot is veszítenek. Az adatközpont akár csak részleges leállása nem csak a Netflix működésében, de a banki szolgáltatásokban is zavart vagy teljes leállást okozhat (és számos más szektorban is), ezért kulcsfontosságú a kritikus fogyasztóknak, mint a rack-ek és a hűtő berendezések, villamosenergia ellátását olyan módon megtervezni, hogy az energia és a hűtési rendszer meghibásodása esetén is zavartalanul folytathassák a működésüket. Ehhez első védelmi vonalként UPS-eket (Uninterruptible Power Supply) telepítenek, amelyek akkumulátorokkal alátámasztva képesek kiszolgálni ezeket a fogyasztókat néhány percig. Ha a meghibásodás továbbra is fennáll akkor egy alternatív energiaforrásra van szükség. Elsődlegesen ezt az alternatívát minden ilyen esetben generátorok jelentik. Emellett az adatközpontok két vagy akár több különálló áramszolgáltatói villamosenergia betáplálással is rendelkeznek.

Az adatközpontok villamosenergia ellátása azért is nehéz feladat mert ezen létesítményeknek rengeteg energiára van szüksége. Éppen ezért nem csak területük, de gyakran energia fogyasztásuk alapján is szokás a méretüket jellemezni. Az Egyesült Államokban egy átlagos adatközpont mérete 50MW, ez körülbelül 80.000 háztartás energia szükségletét teszi ki.

A legnagyobb adatközpontok már akár 100MW-nál is nagyobb teljesítmény igénnyel rendelkeznek és több 10.000 m2 területűek. Minél nagyobb egy adatközpont annál gazdaságosabb és környezetkímélőbb az üzemeltetése (és így a felhőszolgáltatásoké is), például a legnagyobb adatközpontok (ilyen a “Chine Mobile”) 400.000 rack befogadására is képesek. Méretükből és villamosenergia igényükből fakadóan gyakran a városok szélén, ipari területeken helyezkednek el, de hogy a környezetre rótt terhelésük csökkenjen egyre több kísérletet tesznek arra, hogy a városokba betelepítve a rack-ek által megtermelt hővel a közeli háztartások fűtését biztosítsák.

2022-es adatokban már a világ adatközpontjainak összes fogyasztása átlépte az Egyesült-Királyság éves fogyasztását, ebből a legtöbb az Egyesült Államokban található (2701 db), míg a második helyen Németország áll (487 db), a harmadikon pedig az Egyesült Királyság (456 db). Kína jelenleg a negyedik helyen áll (443 db).

 Szerző:  Finster György  Villamosmérnök

Legutóbbi bejegyzések

2023.01.17.

A Mesterséges intelligencia segíti a munkánkat

Az AI-nak rengeteg felhasználása létezik, a chatbot az egyik legegyszerűbben használható módja, ugyanakkor egy fontos lépés, hiszen nagy tömegek számára elérhetővé teszi az AI-t. Kipróbáltuk a ChatGPT-t, két érdekes tesztet végeztünk: Revit teszt kérdést tettünk fel és jelszókezelő kiválasztását bíztuk rá.

2023.01.11.

Az adatközpont

Ahhoz, hogy bármikor dolgozhassunk otthonról a hálózat számtalan elemének állandó üzeme szükséges. Ebben segítenek az adatközpontok. Ezen létesítmények megléte képessé teszi, többek között a szoftveres szolgáltatásokat kínáló cégeket (Amazon, Facebook, Google stb.), rengeteg adat tárolására, feldolgozására és továbbítására a nap bármely pontján, bárhová, szinte azonnal.

2022.12.20.

Helyiségautomatizálás fontossága irodai környezetben

Az irodaterek ergonómikus kialakítása bizonyítottan pozitív hatással van a munkavégzésre, hatékonyságra, sőt, az egészségre is. Ezen kívül a helyiségautomatizálás szintjétől is függ, hogy valaki jól érzi-e magát egy adott helyiségben.

2022.12.19.

Revizto – felhőalapú, vizuális együttműködési szoftver

A Revizto egy felhőalapú vizuális együttműködési szoftver projektcsapatoknak, nem csak mérnökök számára. A tervezési fázistól egészen a kivitelezés végéig segítséget nyújt a projektcsapat számára.

2022.12.05.

Fogyatékossággal élők világnapja – Kriszti története

Kriszti már több mint 2 éve csatlakozott a STUDIO IN-EX csapatához, jelenleg szervezet- és folyamatfejlesztési asszisztensként dolgozik. Helyzete különleges: Kriszti fogyatékossággal él: mozgássérült.

2022.12.02.

Fogyatékossággal élők integrálása – Robi története

Fogyatékossággal Élők Világnapja alkalmából Robi történetével szeretnénk a figyelmet felhívni arra, hogy mennyire fontos, hogy a megváltozott munkaképességű személyek számára olyan munkát találni, amely mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló megelégedéségére szolgál.